Ana Sayfa / Basında / Fortune | Yuvarlak Masa Toplantısı
2019 Nasıl Olacak?

Fortune | Yuvarlak Masa Toplantısı
2019 Nasıl Olacak?

Fortune – Yuvarlak Masa Toplantısı | 2019 Nasıl Olacak?

ZOR BİR YIL BEKLENİYOR

2019 hem Türkiye hem de dünya ekonomileri için zor bir yıl olacak. Herkes Mart ayındaki seçimlere odaklanmış durumda. Ekonomide beklentiler seçim öncesi ve sonrası olarak değerlendiriliyor.

İş dünyasının önemli temsilcileri; Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen ve Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, Four Seasons Bosphorus’ta bir araya gelerek ekonomiyi ve sektörlere ilişkin gelişmeleri konuştular.

  • Birkaç yıl öncesine kadar özel sermaye fonları Türkiye’ye ilgi gösteriyordu. Şu anda durum nedir?

Öney: Maalesef özel sermaye fon girişleri yavaşladı. Türkiye’ye yoğun ilgi gösteren bu fonlar bugüne kadar 300-350 civarında şirkete yatırım yaptılar. Bugüne kadar yatırım yaptıkları ülkelerde parayı döviz bazında 5 yılda üçe-dörde katlayabildiler. (…)

  • Fiyat nedeniyle mi sonuçlanmıyor?

Öney: Fiyatın çok önemi yok, şimdi çok uygun bir ortam var diyoruz. Seçim nedeniyle Mart sonuna kadar başka bir Türkiye var, Mart sonundan sonra başka bir Türkiye var. Yabancı yatırımcı doğal olarak dengenin nerede oluşacağını görmek için bekliyor. (…)

  • Barış Bey, Türkiye’ye gelecek 2 milyar dolarlık fonun beklediğini söylediniz. Hangi sektörlerle ilgileniyorlar. Son dönemde teknoloji yatırımlarına ağırlık veren şirketlerin fon bulmaları daha mı kolay olur?

Öney: Şirketlerimiz teknolojiyi kullanarak daha verimli hale gelmeye, daha hızlı büyümeye çalışıyorlar. Fonlar hızlı büyüme gerçekleştirebilecek sektörlerle ilgileniyorlar. Bunlar da teknolojiyi kullanamadan zaten gerçekleştirilemeyeceği için onlara bakıyorlar. (…)

  • Barış Bey bahsettiğiniz yatırımların gelmesi için nasıl bir ortam olmalı?

Öney: Birincisi Türkiye’nin huzurlu bir ortama kavuşması lazım. İş dünyamız huzursuzluk yüzünden bir türlü motive olamıyor. Zaten makroekonomik durum, yüksek enflasyon ve faizlerle mücadele ediyoruz. (…)

  • Şu anda fiyatların düşmesi bunun için bir fırsat diyebilir miyiz?

Öney: Olabilir tabii ki, buna çok uygun ortam var. Bizim firmalarımız küçük. Fonlar 50-200 milyon dolarlık cirosu olan şirketlere yatırım yapmak istiyor. Bizim şirketlerimizin cirosu 10 milyon dolar. Oysa üç-beş tanesi birleşse ya da birilerini satın alsa yatırım yapılabilecek noktaya gelecek. (…)

Fortune – Yuvarlak Masa Toplantısı | 2019 Nasıl Olacak?

Fortune – Yuvarlak Masa Toplantısı | 2019 Nasıl Olacak?

Kaynak: Fortune

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi