Ana Sayfa / Özel Sermaye Fonları / Yeni Özel Sermaye Fonlarının Gelmesi 150 Türk Şirketine Bağlı

Yeni Özel Sermaye Fonlarının Gelmesi 150 Türk Şirketine Bağlı

Yeni Özel Sermaye Fonlarının Gelmesi 150 Türk Şirketine Bağlı

Özel Sermaye Fonlarının Türkiye’ye 2015-2017 yılları arasındaki akışının devam edip etmeyeceği, Türkiye’ye hâlihazırda yatırım yapmış fonların, yaklaşık 150 şirketten başarılı bir şekilde çıkışlarının gerçekleşmesine bağlı.

Özel Sermaye Fonları; Türkiye’de 2005-2014 arasında yapmış oldukları, yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmiş yaklaşık 200 yatırımın henüz yüzde 20’sinden çıkış yaptı. 2015-2017 yılları arasında en az 150’sinden daha çıkış yapmaları gerekiyor.

Sanayi, hizmet, perakende, sağlık, ilaç, bilişim, medya, reklam ve finansal hizmetler gibi neredeyse tüm sektörlerde faaliyet gösteren bu şirketlerin dikkatle izlenmesi gerekiyor. Çünkü bu şirketlerden yapılacak olan başarılı çıkışlar, yeni paraları Türkiye’ye yönlendirecektir. Ancak başarılı çıkış yapılamadığı takdirde, bu paraların başka ülkelere kaymasının önüne geçilemeyecek.

Yatırımdan başarılı çıkış için bu alanda uzman danışmanlarla çalışmak şart

Başarılı çıkışlar için, şirket sahiplerinin; şirketlerine yatırım yapmış fon yöneticileri ve özellikle yatırımdan çıkış konusunda uzmanlaşmış danışmanlarla birlikte çalışmaları çok önemli.

Yatırımdan çıkış danışmanlığı, standart bir satın alma ya da kurumsal finansman danışmanlığına benzemez. Bunun nedeni ise alıcı ve satıcının yanı sıra, ortaklar arasında da çıkış sürecinde yönetim ve müzakere konularının ön plana çıkması ve sürecin doğru yürütülmemesi durumunda çıkışların çok problemli olması. Bu alanda uzmanlaşmış danışman sayısı çok az. Danışmanlar, sürecin başarıyla yönetilmesi için, çıkıştan en az 1,5-2 yıl önce Şirket Yönetim Kurullarına dâhil edilmeli ve şirket sahipleri ile yatırımcıların güvenlerini kazanmalılar.

Yatırımdan çıkışta beklenen getiriyi göremeyen yatırımcı bir daha Türkiye’ye gelmez

Türkiye’de yatırım yapan Özel Sermaye Fonları, söz konusu paraları halen yabancı fonların fonu ya da emeklilik fonları tarzı kaynaklardan sağlıyorlar ve dünyadaki tüm ülkeler, bu kaynakları ülkelerine çekebilmek için birbiriyle rekabet halindeler. Türkiye’deki şirketlere yatırım yapmış fon yönetim şirketleri, bu şirketlerden çıkarken bekledikleri getirileri sağlayamadıkları takdirde, Türkiye için çok önemli olan bu kaynaklar bir daha kolay kolay ülkemize gelmeyecektir.

Türkiye, ABD ve Afrika’dan sonra Özel Sermaye Fonlarının ilk tercihi

Yükselen pazarların neredeyse tamamı küçülürken, Türkiye’nin hala yüzde 3,5-4 seviyelerinde öngörülen büyümesi ve şirketlerin yatırımcılara sunduğu fırsatlar, doğru adımlar atıldığı takdirde çok ciddi avantajların yakalanabileceğini gösteriyor. Her ne kadar farklı görüşler olsa da Türkiye şu anda Özel Sermaye Fon akışı açısından ağırlıklı olarak ABD ve Afrika’dan sonra ilk tercih edilen ülke konumunda. Bunu makro ortamı iyileştirerek ve söz konusu çıkışları çok iyi yaparak özenle korumamız ve geliştirmemiz lazım.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi