Ana Sayfa / Özel Sermaye Fonları / Yabancı Ortak Arayan Şirketler Nasıl Bir Hazırlık Süreci Geçirmeli?

Yabancı Ortak Arayan Şirketler Nasıl Bir Hazırlık Süreci Geçirmeli?

Yabancı Ortak Arayan Şirketler Nasıl Bir Hazırlık Süreci Geçirmeli?

Türk şirketlerinin büyük çoğunluğu yabancı yatırımcı alabilecek özellikleri taşımıyor. Bu şirketlerin yabancı yatırımcı alabilmeleri için şirketlerini belli bir kurumsallık seviyesine getirmeleri gerekiyor. Bunun için de ciddi bir hazırlık sürecine ihtiyaçları var. Yabancı doğrudan yatırımcılar, ortak olmak istedikleri şirketlerde bazı kriterler arıyorlar. Şirketlerimizin bu kriterleri sağlamaları için deneyimli kişi ve kurumlardan danışmanlık almaları son derece önemli.

Danışmanların kaptanlığında finansal, hukuksal, vergisel hazırlıkların tamamlanması ve şirketlerin yapılanmalarıyla alakalı hazırlıkların eksiksiz yerine getirilmesi gerekiyor. İşin daha önemlisi, şirketlerin, gelecek 5 yıllarını iyi planlayabilmeleri ve bir yatırım hikâyesi oluşturmaları lazım.

Hazırlıklar kapsamında, şirket değerlemesinin yapılması da önemli aşamalardan birini oluşturuyor. Şirket değerlemesi, bir şirketin yatırım alabilme kapasitesinin belirlenmesi açısından önemli. Örneğin, bir şirketin değeri 10 milyon dolar ise 100 milyon dolarlık yatırımı içine almak gerçekçi olmaz. 10 milyon dolarlık bir şirketin, 20 milyon dolarlık bir yatırımı alması daha uygun olabilir. 100 milyon dolarlık bir şirket ise 200 milyon dolarlık bir yatırımı rahatlıkla alabilir.

Bir şirketin değeri; yabancı yatırımcıların, yatırım yapma ya da yapmama noktasında tercihlerini çok doğrudan etkilemiyor. Burada amaç, yatırım ihtiyacını belirlemek ve doğru yatırımcıyı bulmaktır. Bu doğrultuda da şirketler, finansal çalışma yaparak geçmişlerini ve geleceklerini ortaya dökmeli. Gelir tablosu, bilançolar, nakit akışı tabloları gibi göstergeleri, uluslararası muhasebe standartlarına göre hazırlamalı.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

First Anniversary of Haznedar Durer Refractories joining Calderys Family

One year ago, Haznedar Durer Refractories joined Calderys family. To celebrate this special date, Calderys ...