Ana Sayfa / Sektörel Haberler / Türkiye’ye ‘Küfe’yle 5 Milyar Dolar Getirdik 1 Milyar Daha Gelecek | Hurriyet.com.tr – Vahap Munyar Haberi

Türkiye’ye ‘Küfe’yle 5 Milyar Dolar Getirdik 1 Milyar Daha Gelecek | Hurriyet.com.tr – Vahap Munyar Haberi

Türkiye’ye ‘Küfe’yle 5 Milyar Dolar Getirdik 1 Milyar Daha Gelecek | Hurriyet.com.tr – Vahap Munyar Haberi

FETÖ’nün 17-25 Aralık 2013’teki operasyonunu yürüttüğü günlerdi.

Turkven, Medical Park’ın çoğunluk hisselerini almak üzere harekete geçmiş, işlemleri tamamlamaya çalışıyordu. FETÖ operasyonuyla birlikte piyasalar karıştı. Turkven CEO’su Seymur Tarı, Medical Park için fon topladıkları yabancı kurumsal yatırımcıları tek tek aradı.

İlk aradıklarından biri GIC’nin (Singapur devletinin fonu) yöneticisiydi:

– Ülkemizde piyasalar karışık, kurlar aşırı oynak ama biz Medical Park’tan vazgeçmiyoruz. Kaynağımız eksik kaldı. Biraz daha para koymanızı istiyoruz.

GIC’nin yöneticisi o anda bulunduğu yeri bildirdi:

– Seymur, şu anda New York’ta metrodayım.

Tarı, ısrarla konuşmayı sürdürdü:

– Bugüne kadar fonlarınızı yönlendirdiğimiz şirketlerde başarılı olduk. Bunu unutmayın.

GIC yöneticisinin yanıtı olumlu oldu, Turkven 2014 Nisan-Mayıs aylarında Medical Park’ın Carlyle’ın elindeki hisselerini alırken yanına Muharrem Usta ve Sancak Ailesi’nin de hisselerinden bir bölüm eklendi. Böylece Turkven, Medical Park’ta çoğunluğu sağladı.

Tarı, bu işlemin öyküsünü Domino’s Pizza Eurasia’nın Londra Menkul Kıymetler Borsası’ndaki gong töreni sonrasında anlatıp ekledi:

– Kurulduğumuz 2000 yılından bugüne Türkiye’ye bir anlamda “sırtımızda küfeyle” 5 milyar dolar getirdik. Singapur devletine ait fon, Medical Park’ta eksik kalan parada payına düşeni tamamlamanın yanısıra Koton’dan da ayrıca hisse aldı.

Sözünü ettiği 5 milyar doları Türkiye’de 21 şirkete yatırım yaparak değerlendirdiklerini vurguladı:

– Bizim getirdiğimiz, doğrudan sonraki en kıymetli para. Çünkü, ülkemizdeki şirketlerin hisselerini alıyor, yönetimine katkıda bulunuyoruz. Bulunduğumuz şirketlerin değeri artıyor.

Girdikleri şirketlerdeki ciro büyümesine örnekler verdi:

– Biz ortak olduğumuzda Koton’un cirosu 700 milyon liraydı. Bu yıl 3 milyar lirayı bulacak. Flo’ya da girdiğimizde ciro 700 milyon liraydı. Şimdi 2.5 milyar lira mertebesinde.

Ortak oldukları şirketlerde kalış sürelerini sorduk, yanıtladı:

– Şirket kötü çıkarsa, en kısa sürede ayrılmak istiyoruz. Şirket iyi ve büyüme potansiyeli varsa, uzun süre kalmayı seçiyoruz. Şu anda 9 şirkette ortaklığımız sürüyor.

Süreye de Mavi Jeans ve Domino’s Pizza’yı örnek gösterdi:

– Domino’s Pizza Eurasia’da 7 yıl, Mavi’de 9 yıl yönetim kurulu başkanlığı yaptım. 15 gün arayla ikisinde de halka arz yaptık. Hâlâ yönetimlerinde varız.

Ardından 2017-2018 planlarını paylaştı:

– Halen 2 milyar dolar sermaye ile Türkiye ve yakın coğrafyada sektörün önde gelen şirketi konumundayız. 2018 sonuna kadar ülkemize 1 milyar dolar yatırım çekmeyi hedefliyoruz.

Başta Domino’s Pizza Eurasia ve Mavi Jeans olmak üzere girilen şirketlerin performansı, Turkven’in getirdiği yatırımcıları memnun etmiş görünüyor…

Bu örnekler, Turkven’in 1 milyar doları getirirken pek zorlanmayacağını gösteriyor…

YAN GÖZLE BAKAN YABANCI DA GELİYOR

TURKVEN CEO’su Seymur Tarı, 2000 yılında Türkiye’nin ilk bağımsız girişim sermayesi danışmanlık şirketi olarak kurulduklarını anımsattı:

– Bugünlere gelişimizde AK Parti iktidarlarının büyük payı var. Çünkü, 2002’den sonra yatırımlar ve büyümenin önü açıldı.

Turkven için önemli ayağın yatırım yapılacak şirketi seçmek olduğunu kaydetti:

– Ondan sonra girilen şirketi büyütürsen para kazanıyorsun.

Yabancı yatırımcının mevcut ortamda gelmediğine dönük iddiaları anımsattı:

– Yabancılar bize yan gözle bakıyorlar mı, bakıyorlar… Ama düzgün yönetim ve fırsat görünce de yatırıyorlar mı, yatırıyorlar.

MAVİ’DE ‘ET’ YERİNE ‘ALTIN YUMURTA’YI YEMEYİ SEÇTİLER

Seymur Tarı, Turkven’in getirdiği fonların Mavi Jeans’te 9 yıl kaldığını anımsattı:

– Bize fon veren yabancı yatırımcılara, “Mavi her yıl yüzde 30 büyüyor. Yani, altın yumurtlayan tavuk. Etini mi yoksa altın yumurtasını mı yemek istersiniz?” dedik.

Mavi’de yüzde 54 olan hisselerinin 15’e düştüğünü kaydetti:

– Yatırımcılarımıza, “9 yılı uzun bulmuş olabilirsin, madem öyle al paranın bir kısmını” dedik. Halka arzdan gelen paradan paylarına düşeni verdik. Yüzde 15 daha payları kalmış oldu. Çünkü, burada performans ve düzen var. Yatırımcı niye macera arasın ki?

Kaynak: Hurriyet.com.tr

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi