Ana Sayfa / Basında / Yabancı Doğrudan Yatırımcıların Türkiye’ye Bakışı | Bloomberg HT

Yabancı Doğrudan Yatırımcıların Türkiye’ye Bakışı | Bloomberg HT

Yabancı Doğrudan Yatırımcıların Türkiye’ye Bakışı | Bloomberg HT

Barış Öney, Bloomberg HT’de Mine Uzun’un sunduğu Piyasa Hattı programına konuk oldu. Öney’in yabancı doğrudan yatırımcıların Türkiye’ye bakışı, Türk şirketlerinin yurt dışındaki yatırım işlemleri ve özel sermaye fonlarından bahsettiği programdan konu başlıkları:

  • Son zamanlarda yabancı doğrudan yatırımcıların Türkiye’ye bakış açıları biraz tereddütlüydü. Ancak hala buradaki yatırım fırsatlarını kollamaya devam ediyor ve Türk şirketlerine yatırım yapmayı planlıyorlar.
  • Yaşadığımız coğrafyanın zor bir coğrafya olması, geçtiğimiz yıl yaşanan darbe girişimi, yaşadığımız seçimler ve referandum döneminin getirdiği belirsizlik Türkiye’ye bakış açısının tereddütlü olmasının başlıca sebepleri olarak gösterilebilir. Belirsizlik, yatırımcıların en fazla çekindiği konulardan biri. Ne kadar öngörülebilir bir ülke olursak, o kadar fazla yatırım çekeriz.
  • Yabancı doğrudan yatırımcılar, Türkiye’ye gelmek ve burada yatırım yapmak, Türk şirketleriyle birlikte sadece burada değil yurt dışında da çeşitli yatırım fırsatlarını değerlendirmek istiyorlar.
  • Ortamın daha da iyileştirilmesi hepimizin yararına olacaktır. Şimdi referandum sürecindeki belirsizliğin geride bırakılmasıyla daha sakin bir ortam oluşacağını bekliyorum. Hükümet de ekonomik reformlara devam edeceğini bildiriyor, bunlar gerçekleşirse daha iyi bir ortam oluşacak.
  • Son birkaç senedir Türk şirketleri yurt dışında yatırım yapmaya başladılar. Biz Globalturk Capital olarak yıllardır Türk şirketlerine sadece Türkiye’ye değil yurt dışına da yatırımlarını yönlendirmeleri gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Daha çok Avrupa ve Amerika’da bu tip yatırımları yapıyorlar. Örneğin geçen hafta Washington D.C.’de gerçekleşen ATC- TAİK Konferansı’nda bir panelin moderatörlüğünü yaptım. Orada Havelsan şirketinin Quantum3D şirketini satın almasının hikayesini dinledik. Bu örnekler giderek artacaktır. Şu anda birçok Türk şirketi yurt dışında çeşitli satın alımlarla ilgili çalışmalarına devam ediyor.
  • 2016 yılını, 2014 ve 2015 yılları ile karşılaştırdığımızda biraz daha düşük görüyoruz. 2015 yılında Türkiye’ye 16-17 milyar dolar civarında doğrudan yatırım geldi. 2016 yılında ise bu rakamın kesin olmamakla birlikte 8 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Adetsel bazda baktığımızda ciddi anlamda yatırım gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de bir yılda ortalama 230-250 civarında şirket evliliği projesi oluyor. Bunun yaklaşık yarısı yurt dışı şirketlerle Türk şirketler arasında oluyor. 2015 ve 2016 yılında yaklaşık aynı oranda işlem gerçekleşti. 2017 yılının biraz daha iyi geçeceğini umuyorum.
  • Yabancı doğrudan yatırımcıların ilgi gösterdiği sektörler daha çok tüketiciye yönelik çalışan sektörler. Son dönemde kurdaki oynayıştan dolayı ihracat yapan sanayi şirketlerimize de yönelme var. Bunların dışında sağlık, perakende, enerji sektörlerine yatırım geliyor.
  • Dünyada Özel Sermaye Fonlarının yükselen pazarlar açısından en fazla yatırım yaptığı ülke Hindistan. Geçtiğimiz sene Çin’e yatırımlar yapılıyordu fakat bu sene Hindistan’a yöneldi. Türkiye 3-4 sene evveline kadar 10 tane bölge içerisinde 5. sıradaydı fakat bu sene son sıraya düştü. Türkiye aslında buradan üst sıralara çok hızlı bir şekilde çıkabilir. Çünkü Türkiye’ye çok fazla ilgi var. Bizim yatırım ortamında yapacağımız belli başlı iyileştirmelerle buraya Özel Sermaye Fonların gelişlerini artırabiliriz. Örneğin geçen yıl sadece darbe girişiminden sonra bile Özel Sermaye Fonlarından 1 milyar dolarlık yeni kaynak girdi. Dolayısıyla daha fazlasının gelmemesi için hiçbir sebep yok. Özel Sermaye Fonlarının çıkışlarına biz olanak sağlarsak daha fazla para gelir.
  • Özel Sermaye Fonları dünyada daha fazla Avrupa ve Amerika’ya yatırım yapıyor. Teknoloji, sağlık sektörü en fazla ilgi gösterdikleri sektörler arasında.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi