Ana Sayfa / Ana Sayfa Slider / Yabancıdan Türkiye’ye 2’si 1 Arada İlgi | Sabah Gazetesi – 28.02.2021

Yabancıdan Türkiye’ye 2’si 1 Arada İlgi | Sabah Gazetesi – 28.02.2021

Geçtiğimiz günlerde Türkiye‘nin 2020 yılında 8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çektiğini ve (2019 yılına göre düşüş yaşansa da) global pazardan aldığı payın arttığına ilişkin haberleri okuyunca, Globalturk Capital Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öney’i aradım. Kendi deyimiyle ömrünü ‘yabancı yatırımcıları Türkiye’ye gelmeye ikna etmekle’ geçirmiş bir isim olan Öney’e, 2021 beklentilerini sordum. 2021’in özellikle ikinci yarısı için oldukça ümitli. “2020’de üzerinde 3 yıldır çalıştığımız bir işlemi (Haznedar Refrakter’ın Fransız Imeyrs’e satışı) nihayet tamamladık” diyor ve ekliyor Öney: “Gerçekten ilginç bir yıldı. Her şeyin durduğu ilk 1-2 aydan sonra Türkiye’ye ilgiyi tekrar hissetmeye başladık. Örneğin geçen yıl 100 Türk patronla ve 50 yabancı patronla online tanıştım. Bugün halen üzerinde çalıştığımız 15-20 işlem bulunuyor.”

Müzakereleri devam eden bu 15-20 işlemin taraflarını sır gibi saklayan Öney, şu bilgileri veriyor:

Söz konusu işlemler ağırlıklı olarak çeşitli sanayi kollarında üretim yapan şirketler, inşaat hizmetleri, lojistik, gıda ve gıda ambalajı, kimya, kozmetik, iş süreçleri tedariki, bilişim hizmetleri, yazılım geliştirme, güvenlik hizmetleri ile petrol ve gaz sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri kapsıyor.
Bu işlemlerin neredeyse tamamı hem hisse satın alma hem de ortaklık olarak gerçekleşecek. Örneğin yüzde 50-50, 60-40, 70-30 gibi sonuçlanacak hisse satın alma ve ortaklık kurulması. Yani ikisi bir arada işlemler.
Bunlardan 3’ü tamamlanmaya çok yakın. 3 Avrupa merkezli çok uluslu şirketle Türkiye ile şirket satın alma ya da ortaklık için müzakere ediyoruz.

YORGUN VE YAŞLI ‘FIRSATLAR’

Öney’in Türk şirketlerine de bir mesajı var: “Bu süreçte bir yandan da Türk şirketlerinin Avrupalı iyi markaları alması için uğraşıyoruz. Avrupa’da birçok şirket yorulmuş, yaşlanmış durumda. Bunlar Türk şirketleri için fırsatlar yaratıyor. Eğer devlet hem Türkiye’de şirketlere birbirlerini satın alma ve birleşme konusunda, hem de yurt dışında şirket alma konusunda danışmanlık hizmeti dahil çeşitli teşvikler verirse şirketlerin güçlenmesine önemli bir katkı sağlanmış olur.”

Hülya Güler

Kaynak: Sabah Gazetesi

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Uluslararası Yatırımcılar İçin Güvenli Liman: Türkiye – Gebze Yenigün Gazetesi