Hızla gelişen teknoloji, bankacılık sektörü tarafından da oldukça fazla benimseniyor. Bu 8 teknoloji trendi bankacılık sektöründe dönüşümün nedeni olacak
Hızla gelişen teknoloji, bankacılık sektörünün de işleyiş biçimini dönüştürüyor. Bankaların müşterilerine verdiği hizmetlerin büyük bir çoğunluğunda teknolojik gelişmeler kullanılıyor ve önemli bir rekabet avantajı sağlıyor. Deloitte’nin Ortadoğu Finansal Hizmetler raporuna göre, son dönemde yükseliş gösteren 8 teknoloji trendi önümüzdeki yıllarda bankacılık sektöründe büyük bir değişime neden olacak.
Bulut bilgi işlem
Bulut sistemleri günümüzün hizmet modellerinin temel araçlarından bir tanesi ve bankaların yeni iş fırsatlarına ve yeni dağıtım kanallarına erişimini sağlıyor.
Bulut temelli hizmetleri arttırarak bankalar, veri depolama maliyetlerini düşürebiliyor. Aynı zamanda sermaye harcamaları ve faaliyet giderleri de düşerken, müşteri verilerinin güvenliği sağlanıyor.
Büyük veri analizi
Büyük veri, makul zaman aralıklarında, geleneksel veri yönetimi ve analiz araçları için ciddi zorluklar yaratan geniş ve karmaşık veri setlerine verilen isim.
Üst düzey analizler kullanarak, bankalar verilerden kıymetli bilgileri toplayabilecek teknolojileri kullanabilir ve bunları stratejik karar alma sürecini geliştirmek için kullanabilir.
Büyük veri analizinin bankacılık sektörüne sağladığı faydalar arasında, daha yüksek müşteri elde tutma performansı, gerçek zamanlı hisse piyasası verileri, risk yönetimi optimizasyonu ve yapay zeka, otomatik öğrenme gibi inovasyonları kolaylaştırması bulunuyor.
Yapay zeka (AI) ve bilişsel teknolojiler
Yapay zeka (AI) iş dünyasının bir parçası haline geliyor ve bankacılık sektöründe tüm ekosistemi yeniden oluşturuyor.
Otomasyon kullanımını arttırarak ve dinamik sistemleri kullanarak AI, karar alma süreçlerine destek veriyor, müşteri deneyimini geliştiriyor ve operasyonların etkinliğini yükseltiyor. Yapay zeka aynı zamanda, verilerden değerli bilgi elde edilebilmesini sağlayan stratejik sistemler kullanıyor.
Birçok kaynaktan yüksek miktarda veri akışının olduğu bu günlerde, buna her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor.
Yapay zeka kullanımı, bankacılık sektörüne dolandırıcılık tespiti, müşteri tavsiyesi, sanal asistan kullanımı gibi alanlarda fayda sağlayabilir.
Deloitte, Ortadoğu’da bankacılık sektöründe yapak zeka yatırımlarına yönelik artan bir ilgi tespit etti. Yapay zeka harcamalarının 2021 yılında 100 milyon doların üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.
Şeylerin interneti (IoT)
Şeylerin interneti, daha gelişmiş ve daha veri temelli analizler sunmak amacıyla cihazları ya da sensörleri internet ağına bağlayan bir teknoloji. Bankacılık sektörü IoT teknolojisini, enerji ve otomotiv sektörlerine kıyasla oldukça geç benimsedi. Ancak son dönemlerde, finansal hizmetlerde önem kazanmaya başladı.
Özellikle de IoT teknolojisinin kullanımı perakende bankalarının iç altyapılarında ve tüketiciye yönelik hizmetlerinde yaygınlaştı ve yüksek miktarlarda yatırım yapılıyor. IoT cihazlarının kullanımı, bankaların, müşterilerinin demografik detaylarından gelirlerine, harcama alışkanlıklarına ve tercihlerine, devasa boyutlarda müşteri verisini toplamasını sağlayacak.
Bu boyuttaki veriye erişim sektörde, operasyonel etkinliğin yükselmesi, dolandırıcılığın önlenmesi, gelir getirmeyen varlıkların elenmesi, çalışan ve müşteri etkinliğinin gelişmesi, doğrulama süreçlerinin kolaylaşması, kredi takibi ve müşteriyi elde tutma gibi konularda temelden değişimlere neden olacak.
Robotik süreç otomasyonu (RPA)
Bankacılık sektörü otomasyon sistemlerini, etkinliği arttırmak, tekrarı azaltmak ve hızlı ve etkin hizmetler sunarak müşteri memnuniyetini yükseltmek için kullanıyor. Bu otomasyonun ardındaki teknolojiye, robotik süreç otomasyonu (RPA) adı veriliyor.
Robotik süreç otomasyonu bankaların operasyonlarını dönüştürüyor. Bankacılık sektöründe, robotik süreç otomasyonunun sağladığı faydaları arasında, maliyetleri azaltması, doğruluk sağlaması, operasyonel etkinliği sağlaması ve uyumu arttırması gibi avantajlar bulunuyor.
Blockchain ve dağıtık hesap defteri (DLT)
Blockchain teknolojisi ve bu teknolojiyle ilişkilendirilen dağıtık hesap defteri, dolaşımdaki Bitcoinleri takip edebilmek amacıyla geliştirilmiş basit ancak zekice bir çözüm.
Bu çözümde, ağdaki herkesin tüm defterin kopyasına erişebileceği bir paylaşımlı defter oluşturuluyor. Blockchain teknolojisinin bankacılık sektörüne sağladığı bazı faydalar, zaman hassasiyeti, kimlik doğrulama, güven ve şeffaflık.
Kuantum hesaplama
Kuantum bilgisayarı, daha önce standart bilgisayarlarda çözülemez olduğu düşünülen problemleri çözmek için, kuantum mekaniğinin gücünü kullanan yeni tip bir bilgisayar. Bankacılık sektöründe, uzmanlar bu bilgisayarın kullanımı için dört alan belirledi. Bu alanlardan birincisi portföy optimizasyonu. Bu teknolojiyi kullanarak bankalar, bağlantılı koşullara tabi olan binlerce varlığı analiz ederek bir portföyün etkinliğine karar verebilirler. Böylelikle, risk minimuma indirilebilir ve dinamik portföylerden maksimum getiri sağlanabilir.
İkinci alan ise, bugünün piyasalarının riskli ve belirsiz durumlarına karşılık geliştirilecek bir finansal modelleme. Günümüzün belirsiz ve riskli koşulları daha hızlı ve daha güvenli işlem çözümleri gerektiriyor. Kuantum hesaplama, kilit küresel risk faktörlerini dışarıda bırakmak ve karmaşık finansal verileri yönetmek için yeni yöntemler bularak büyük bir fayda sağlayabilir. Kuantum hesaplama aynı zamanda, daha iyi şifreleme sağlayarak, verilerin güvenliğini yükseltebilir ve dolandırıcılığa engel olabilir.
Kuantum hesaplama aynı zamanda mevcut bilişsel teknolojilerin de etkinliğini arttırabilir. Kuantum bilgisayarları devasa miktarlarda veriyi mili saniyede tarayabildiği için, yapay zekanın öğrenme süresini kısaltabilir. Kuantum hesaplamanın gerçekleşmesi için henüz zaman var. Deloitte’ye göre 2020’li yıllar bu alanda gelişmenin görüleceği bir dönem olacak.
Açık bankacılık
Açık bankacılık bankaların teknoloji partnerleriyle aynı ekosistem içinde çalıştığı bir harekete verilen isim. Bankaların genellikle dört stratejik seçeneği oluyor: Tam servis sağlayıcısı, yardımcı yazılım, tedarikçi ve pazaryeri arayüzü.
Bu dört seçenek birbirini dışlamıyor. Yardımcı yazılım ve tedarikçi, ürünler ve dağıtım bağımsızlaşırken, müşteri arayüzünün kontrolünü kaybetmeyi içeriyor. Ancak birden fazla seçeneği sürdüren kurumların her seçenek için, rekabeti sürdürmek amacıyla kendi sunduklarını geliştirmeleri gerekiyor.
Açık bankacılık sistemi hem mevcut oyuncular hem de sektöre yeni girenler için oldukça fazla fayda sağlıyor. Açık bankacılık sistemi, sunulan hizmetleri geliştiriyor, müşteri ilişkilerini ilerletiyor ve karlılığı arttırıyor.
Kaynak: Finansgundem.com