Ana Sayfa / Etkinlik / Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar – 1

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar – 1

24-26 Mart tarihleri arasında beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ilk gününde dijital ekonomi, teknoloji sektörü, girişimcilik, ekonominin geleceği, iş dünyasında kadınların rolü ve perakende sektörü konuları konuşuldu.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 1 - “Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri” PaneliGE Türkiye CEO’su Canan Özsoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri” panelinde konuşan Intel – Yeni Teknolojiler Grubu Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, teknolojide şu anda var olan iki trendden bahsetti. İldeniz, bu trendlerin akıllı nesneler ve akıllı insanlar olduğunu söyledi. Silikon Vadisi’nde çalışanların sensör teknolojisi üzerinde çalıştıklarını belirten İldeniz, akıllı bilezik, akıllı gözlük gibi teknolojilerden sonra son olarak akıllı eldivenin üretildiğinden ve bu teknolojinin dokunulan her şeyi sayarak özellikle stok sayımı için çok önemli bir gelişme olduğundan bahsetti.

Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, panelde, 4.5G teknolojisinin önemine değindi. Gecikmeler yaşanmadan, daha gerçek zamanlı internet erişimini hedeflediklerini söyleyen Öğüt, 4.5G sayesinde altyapıyı güçlendirerek 5G’ye hazırlandıklarını belirtti.

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, birinci şirketin her şeyi aldığı ve arkadan gelenlerin rekabete katılma şansının olmadığı yeni bir dijital dünyanın yaşandığını söyledi. Bu konunun ciddiye alınması gerektiğini belirten Uğur, işlerin buna göre şekillendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Konuşmasında AR-GE’nin öneminden de bahseden Uğur, AR-GE’siz bir dijitalleşmenin gerçekçi olmadığını belirtti.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, panelde, kaliteli işgücü konusuna değindi. Binbaşgil, “Kaliteli işgücünü kazanmak istiyorsanız, kendi kurumunuzda inovasyon kültürünü yerleştirmeniz gerekiyor.” dedi.

Panelde söz alan Global Catalyst Partners Yönetim Kurulu Başkanı Kamran Elahian, “İnovasyonun getirdiği ciddi değişimler, küresel ekonomileri etkiliyor.” dedi.

Finlandiya Eski Başbakanı Esko Aho, bir şirketin dönüşümüyle bir ülkenin dönüşümü arasında ortak bir payda olduğundan söz etti.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 1 - “Teknoloji ve Trendler” Paneli“Teknoloji & Trendler” panelinin moderatörlüğünü gerçekleştiren Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ‘Internet of Things’ döneminin aşıldığını ve artık ‘Internet of Everything’ dönemine geçildiğini söyledi. Ateş, nakit olan her şeyin yakın gelecekte ortadan kalkabileceği ve dijital ortamda dolaşan paranın ortaya çıkabileceğini de sözlerine ekledi.

Süreyya Ciliv, “Dijital gelişim ve mobile ayak uydurmayanlar, geride kalacak demiyorum; direkt yok olacak.” dedi.

Girişimci, Teknoloji Yatırımcısı ve Futurist Nicklas Bergman, “Yapay zeka yeni dünyada en önemli unsurlardan biri.” Sözleriyle, yapay zeka hakkındaki fikirlerini dinleyicilerle paylaştı.

“Girişimcilik 2016: Hayalden Gerçeğe” paneli, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül’ün moderatörlüğünde gerçekleşti. Girişimcilik kavramından bahseden Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, 2000’li yıllarda Türkiye’de girişimcilik kavramının bulunmadığını ancak son yıllarda bunun değiştiğini söylerken; Mubi’nin kurucusu ve CEO’su Efe Çakarel, “Girişim yapmak için karakterinizi çok iyi tanımanız gerekiyor.” dedi.

Tiphub Afrika Kurucu Ortağı Amanda Spann “Afrika, sanayi devriminin gerisinde kaldı ama dijital devrimi yaşayacak.” sözleriyle, Afrika’nın dijital alandaki geleceğiyle ilgili umutlu olduğunu belirtti.

IFC Yatırım Uzmanı Ali Ufuk Demirci, odaklarında sağlık teknolojileri ve nano teknolojinin olduğunu söylerken, Big Data’nın şirketlerin yatırım ve pazarlama stratejilerine nasıl yön vereceğinin öneminden de bahsetti.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 1 - “Yarının Rekabetçi Sektörleri” PaneliTHY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın moderatörlüğünü üstlendiği “Yarının Rekabetçi Sektörleri” panelinde konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Tüketicinin ihtiyaçlarını öngörmek, inovasyon liderliğini getirir.” dedi.

HepsiBurada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Türkiye’den bir teknoloji devi çıkar ama önce Türkiye’nin bazı temel taşları yeni koyması gerekiyor. Bunun için de iş dünyası, politika yapıcılar ve sivil toplum kuruluşlarının bir arada çalışması çok önemli.” dedi. Boyner, her şirketin bir hayat döngüsü olduğunu ve bir noktada yeniden yapılanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Panelde yatırımlardan çıkış konusuna değinen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Şirketleri yıkıp tekrar kurmak yerine exit yapılmalı. Şirket sahibinin değişmesi, şirketin ömrünü uzatır.” dedi.

Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, “Türkiye ve dünyada rekabet gücü yaratabilecek şirketler başarılı olacaktır.” sözleriyle rekabet gücüne değinirken; Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, tasarruf, enflasyon, regülasyonlar, dış kaynakların kıt olmasının sektörün zayıf yönleri olduğundan bahsetti.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Küresel olarak müşterilerimize değebileceğimiz ürün ve hizmetlere ihtiyacımız var.” dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 1 - “İşte Daha Fazla Kadın” Paneli“İşte Daha Fazla Kadın” paneli moderatörü Danone Nutricia Türkiye ve Orta Doğu Bölge Başkanı Gamze Çuhadaroğlu, Türkiye’deki kadın girişimci oranının yüzde 9 olduğunu ve bunun artırılması gerektiğini belirtti.

Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, kadın-erkek arasında fırsat eşitliğinin sağlanmasının öneminden bahsederken; KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar, kadınların istihdama katılmaları gerektiğinden ve gerçek kalkınma için kadınların karar verici pozisyonlarda yer almaları gerektiğinden söz etti.

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, “Erkeklerden bekleyerek değil, kendimize güvenerek çözüm odaklı olmalıyız.” sözleriyle, kadınların özgüvenli olması gerektiğinden bahsetti.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 1 - “Perakende Sektöründe Yeni Dönem” PaneliZirvenin ilk günündeki son oturum olan “Perakende Sektöründe Yeni Dönem” paneli, Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Migros Genel Müdürü Özgür Tort, perakende sektöründe müşterinin önemini, “Müşteri neredeyse, siz ona yakın olmakla ve ona uygun mağazalar oluşturmakla yükümlüsünüz.” sözleriyle vurguladı.

P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, Türkiye’nin, Avrupa’da en fazla online alış-veriş yapan ülkelerden biri konumunda olduğunu belirterek online alış-verişin ülkemizdeki öneminden bahsetti.

Vakko CEO’su Jaklin Güner, “Perakende sektörü, Türkiye’nin en büyük 4. sektörü ve diğer sektörlerin 2 katı hızla büyümekte.” dedi. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, Türkiye’nin; üretimin, yerel markaların ve AVM’lerin bir arada var olabildiği ender ülkelerden biri olduğundan söz etti.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Küresel Sermaye Fonlarının Türkiye’ye İlgisi Yükseliyor- Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi