Ana Sayfa / Etkinlik / DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi 30. Yıl Sempozyumu

DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi 30. Yıl Sempozyumu

DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi 30. Yıl Sempozyumu

DEİK’in Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) 30. Yıl Sempozyumu, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve TAİK Başkanı Şerif Egeli’nin ev sahipliğinde 4 Haziran Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Binasında gerçekleşti. Sempozyuma ABD Büyükelçisi The Honorable John R. Bass konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumda, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ve ticari iş birliğinin 30 yıldır gelişmesi için uğraşan TAİK’in önemi bir kez daha vurgulandı. Özellikle yatırım ve ticaret alanında daha alınacak çok yol olduğuna değinildi.

TAİK 30. Yıl Sempozyumu’nda konuşma yapan ABD Büyükelçisi John Bass, “850 milyar dolar büyüklüğünde iş hacmi olan ABD şirketleri geçtiğimiz yıl yalnızca 2 ülkeyi stratejik açıdan önemli bularak ziyaret gerçekleştirdiler. Bu ülkeler Polonya ve Türkiye idi. Yazdıkları raporda, çeşitli reformların yapılması halinde Türkiye’ye yatırım yapmanın çok doğru bir strateji olduğunu belirttiler. İki ülke birlikte çalışarak, gerekli hamleler konusundaki engellerin nasıl kaldırılması gerektiği ile ilgili çalışmak için adım atmalılar.” dedi.

ABD Büyükelçisi John Bass, Türkiye ve ABD arasındaki yatırım ortamının geliştirilmesi için hem Türkiye’ye hem Amerika’ya tavsiyelerde bulundu ve ABD şirketlerinin Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam ettiğini ancak aynı zamanda Türk iş dünyası için de ABD’de büyük fırsatlar olduğunu belirterek Türk iş adamlarını yatırım yapmaları için ABD’ye davet etti.

DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi 30. Yıl Sempozyumu - John Bass

TAİK 30. Yıl Sempozyumu’nda, iki ülke arasında yatırım ortamının geliştirilmesi için yapılabileceklerle ilgili konulara değinildi. Büyükelçi John Bass’e göre Türkiye-ABD arasında stratejik ve ticari ilişkilerin gelişebilmesi için alınması gereken aksiyonlar:

  1. Özellikle makro belirsizliklerin kaldırılması, şeffaflık, serbest rekabet ortamı, satın alma işlemleri, hukuk ve özel mülkiyet konularında ilerlemeler sağlanması
  2. TTIP anlaşması ile ilgili birlikte çalışılması ve yukarıda bahsedilen reformların yapılmasının sağlanması
  3. Karbon emisyonlarının düşürülmesi ve temiz enerji üretiminin sağlanması

Büyükelçi Bass, enerji konusu ile ilgili olarak “ABD, Türkiye’nin temiz ve yenilenebilir enerjiye geçmesi konusunda ciddi destek sağlıyor. İzmir Atatürk OSB’de Amerikalı yenilenebilir enerji teknoloji şirketleri pilot projeler gerçekleştirmekte ve enerji verimliliğinin nasıl geliştirilebileceği üzerine çalışmalar yapmakta. Bu eforlar Türk şirketleri tarafından benimsenip devlet tarafından da desteklenirse Türkiye açısından önemli gelişmeler sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Sempozyumda konuşma yapan bir diğer isim Yapı Kredi Bankası Başekonomisti Dr. Cevdet Akçay’dı. Akçay, “Küreselleşmenin hergün kendini daha çok hissettirmesi ile Türkiye için artık bir ‘büyüme modeli’ değil, bir ‘yapılacaklar listesi’ söz konusudur.” diyerek ülke olarak çok çalışılması gerektiğini vurguladı. Yapılacaklar listesinin günümüz koşullarında aslında sadece Türkiye için değil tüm ülkeler için geçerli olduğunu belirten Akçay, ekonomiyi kontrol edebilmek adına yönetebileceğimiz tek şeyin ‘beklentiler’ olduğunu ifade etti.

DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi 30. Yıl Sempozyumu - Cevdet Akçay

Dr. Cevdet Akçay, yenilikçilik ve girişimcilik hareketlerinin  Türkiye-ABD ilişkilerini ilerletmek için anahtar niteliğinde olduğuna değindi. Amerikan iş dünyasının Türkiye konusunda hala yeterli bilgiye sahip olmadığını ancak bilgi sahibi olmak için çok istekli olduğunu belirten Akçay, “Eğer Türkiye’yi masalsı bir dille anlatmak yerine gerçekçi bir şekilde anlatabilirsek, ilişkilerin gelişmesi açısından bu çok büyük bir artı olacaktır.” dedi.

TAİK’in 30. yıl kutlaması kapsamında 4 Haziran akşamı Koç Müzesi’nde “TAİK 30. Yıl Gala Yemeği” gerçekleşti. TAİK Başkanı Şerif Egeli’nin, TAİK’in doğuşundan itibaren 30 yıllık serüvenini anlattığı gala yemeğinde, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da konuşma yaptı.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Küresel Sermaye Fonlarının Türkiye’ye İlgisi Yükseliyor- Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi