Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, Özel Sermaye Fonlarının önümüzdeki iki yıllık durumunu Türkiye açısından değerlendirdi.
Barış Öney, geçtiğimiz haftalarda Euromoney tarafından İstanbul’da düzenlenen 5. Yıllık Türkiye Satın Alma Finansmanı ve Özel Sermaye Konferansı’nda, Özel Sermaye Fonlarının Türkiye’ye 2015-2017 yılları arasındaki akışının devam edip etmeyeceğinin Türkiye’ye hâlihazırda yatırım yapmış fonların yaklaşık 150 şirketten başarılı bir şekilde çıkışlarının gerçekleşmesine bağlı olduğunu kaydetti.
Özel Sermaye Fonlarının Türkiye’de 2005-2014 arasında yapmış oldukları yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmiş yaklaşık 200 yatırımdan henüz %20’sinden çıkış yaptıklarına dikkat çeken Öney, 2015-2017 yılları arasında en az 150’sinden daha çıkış yapmaları gerektiğini belirtti.
Barış Öney’e göre içinde sanayi, hizmet, perakende, sağlık, ilaç, bilişim, medya, reklam ve finansal hizmetler gibi neredeyse tüm sektörlerde faaliyet gösteren bu şirketlerin dikkatle izlenmesi gerekiyor.
Bu şirketlerden yapılacak olan başarılı çıkışlar, yeni paraları Türkiye’ye yönlendirecek; ancak başarılı çıkış yapılamadığı takdirde, bu paraların başka ülkelere kaymasının önüne geçilemeyecek.
Yatırımdan başarılı çıkış için bu alanda uzman danışmanlarla çalışmak şart diyen Öney, başarılı çıkışlar için, şirket sahiplerinin; şirketlerine yatırım yapmış fon yöneticileri ve özellikle yatırımdan çıkış konusunda uzmanlaşmış danışmanlar ile birlikte çalışmalarının çok önemli olduğunu sözlerinde bildirdi.
Barış Öney’in “yatırımdan çıkış danışmanlığı nedir” sorusuna yanıtı; yatırımdan çıkış danışmanlığının, standart bir satın alma ya da kurumsal finansman danışmanlığına benzemediği yönünde. Bunun nedeni ise alıcı ve satıcının yanı sıra, ortaklar arasında da çıkış sürecinde yönetim ve müzakere konularının ön plana çıkması ve sürecin doğru yürütülmemesi durumunda çıkışların çok problemli olması. Bu alanda uzmanlaşmış danışman sayısının çok az olduğunu belirten Öney, “Danışmanlar, sürecin başarıyla yönetilmesi için, çıkıştan en az 1,5-2 yıl önce Şirket Yönetim Kurullarına dâhil edilmeli ve şirket sahipleri ile yatırımcıların güvenlerini kazanmalılardır.” dedi.
Yatırımdan çıkışta beklenen getiriyi göremeyen yatırımcı bir daha Türkiye’ye gelmez Öney, Türkiye’de yatırım yapan Özel Sermaye Fonlarının söz konusu paraları halen yabancı fonların fonu ya da emeklilik fonları tarzı kaynaklardan sağladıklarına ve bu kaynakları ülkelerine çekebilmek için dünyadaki tüm ülkelerin birbiriyle rekabet halinde olduklarına değindi. Öney, Türkiye’deki şirketlere yatırım yapmış fon yönetim şirketlerinin, bu şirketlerden çıkarken bekledikleri getirileri sağlayamadıkları takdirde, Türkiye için çok önemli olan bu kaynakların bir daha kolay kolay ülkemize gelmeyeceğini belirtti.
Türkiye, ABD ve Afrika’dan sonra Özel Sermaye Fonlarının ilk tercihi Barış Öney, “Yükselen pazarların neredeyse tamamı küçülürken, Türkiye’nin hala %3,5-4 seviyelerinde öngörülen büyümesi ve şirketlerin yatırımcılara sunduğu fırsatlar, doğru adımlar atıldığı takdirde çok ciddi avantajların yakalanabileceğini gösteriyor. Her ne kadar farklı görüşler olsa da Türkiye şu anda özel sermaye fon akışı açısından ağırlıklı olarak ABD ve Afrika’dan sonra ilk tercih edilen ülke konumunda. Bunu makro ortamı iyileştirerek ve söz konusu çıkışları çok iyi yaparak özenle korumamız ve geliştirmemiz lazım.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Kaynak:Haberpan.com