Türkiye bir KOBİ memleketidir. En büyük 2 bin şirketi çıkardığımızda, geriye kalan şirketlerimiz KOBİ ölçeğindeki şirketlerdir. Bu şirketler Türkiye’de büyümeyi hedefledikleri gibi yurt dışında da büyümeyi hedefliyorlar. Türkiye’de 500 bin civarında KOBİ olduğunu düşünürsek, bunların yaklaşık 30 bini, kendini dünya ölçeğine hazırlayabilecek nitelikte.
Dünya ölçeğinde büyüme hedefleyen KOBİ’lerin vizyonu ve stratejik hedefleri olmalı. Örneğin, bugün 50 milyon TL ciro yapan bir KOBİ, bunu nasıl 5 kat artıracağını kâğıt üstünde planlamalı ve bunun gerekliliklerini ortaya koymalı. Hedeflerinizi ve gerekli koşulları belirlediniz, 5 yılda cironuzu 5 kat artıracağınızı gördünüz ama bunun için 20 milyon liraya ya da 30 milyon liraya ihtiyacınız var. Bu parayı nereden bulacaksınız? Bu durumda ya kendiniz para koyacaksınız ya banka kredisi kullanacaksınız ya stratejik ortak bulacaksınız veyahut da bir Özel Sermaye Fonu bulacaksınız. Banka kredisi; yüksek faiz ya da katlanarak büyüyen faiz riskini doğuruyor. Ama ortaklıklar yoluyla işlerinizi büyütebilirsiniz.
KOBİ’ler yabancı stratejik yatırımcı ya da Özel Sermaye Fonu alabilirler. Ancak bunun için ev ödevi yapmaları gerekiyor. Çünkü bu sermayeyi alabilmenin ön koşulları var. Şirketinizi buna hazır hale getirmeniz gerekiyor. Bu hazırlıkların içinde birtakım finansal, vergisel ve hukuksal hazırlıklar var. Bu hazırlıkları KOBİ’lerin hatta büyük şirketlerin kendi başlarına yapmaya çalışmaları profesyonelce olmuyor. Çünkü bu iş farklı bir uzmanlık gerektiriyor. Çok iyi bir işletme sahibi olabilirsiniz hatta çok iyi bir yönetici olabilirsiniz ama bu işe hazırlanmak, tıpkı bir futbol maçına hazırlanmak gibidir. Doğru bir stratejiyle sizi takım haline getirecek ve gol atmanızı sağlayacak bir teknik direktöre ihtiyacınız var. O nedenle bilgili ve deneyimli danışman desteğiyle bu sürece hazırlanmalısınız.
Leave a Reply