Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ilk gününde gerçekleşen “Liderin Global Ajandası” panelinde, 2015 için dünyada %2,8 büyüme beklendiği ve bu oranın, 2010’dan beri beklenen en yüksek büyüme olduğu konuşuldu. 2015 parite beklentisinin ise 1,12 olduğu belirtildi.
Panelde konuşmacı olan IMF İcra Direktörleri Kurulu Üyesi İbrahim Çanakçı, global ekonominin düzeldiğini ve 2008’den bu yana daha iyiye gittiğini belirtti. Çin’in daha düşük ancak dengeli büyüdüğüne değinen Çanakçı; 5 önemli konu olduğunu, bu konuların sırasıyla büyüme, istihdam ve yatırımların nasıl artacağı, küresel ticaretin hacmi ve gelir dağılımındaki bozukluk olduğunu vurguladı.
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, en önemli fırsat ve tehdidin dijitalleşme olduğunun ve bunu yakalayamayan şirketlerin büyük sıkıntı yaşayacağının altını çizdi. Begümhan Doğan Faralyalı, “Teknoloji ve dijital strateji çok önemli. Uber, Netflix, Google ve Amazon tüm ekosistemi değiştiriyor.” diyerek konunun önemini vurguladı.
Panelde konuşan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil; en önemli iki konunun kısa vadeli volatilite yönetimi ve gelecekte sürdürülebilirlik olduğunu belirtti. Binbaşgil konuşmasında, teknoloji, regülasyon, değişkenlikle uyum sağlamak ve müşteriye dönüklüğün çok önemli olduğunu vurgulayarak; Akbank olarak yeni teknolojilere ve mobiliteye çok yatırım yaptıklarını, verimlilikle çok uğraştıklarını anlattı.
Panelde Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt de dijitalleşmenin önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Dijitalleşmenin, ülkelerin büyüme hızlarını artıracağının öngörüldüğünü belirten Öğüt, “Vodafone, AB ile birlikte yeni çalışmalar yürütüyor. Türkiye’de de geniş bant erişimini artırmaya yönelik çalışmalar sürüyor.” dedi.