Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) tarafından düzenlenen Amerika Gezisi Programı, 29 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında Washington DC’de gerçekleştirildi.
Program kapsamında, 30 Mart tarihinde, dünyanın önde gelen şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanları ve CEO’larının katılımlarıyla bir Yuvarlak Masa Toplantısı ve T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan onuruna Gala Yemeği düzenlendi.
Andrew W. Mellon Oditoryumu’nda gerçekleştirilen Yuvarlak Masa Toplantısı’nda, Fortune 100 listesinde yer alan 25 Amerikan şirketinin üst düzey yöneticileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna gerçekleştirilen Gala Yemeği’ne Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney’in de aralarında bulunduğu DEİK – TAİK Yürütme Kurulu Heyeti, 250 Amerikan ve 150 Türk şirket temsilcisi ile 100 kadar akademisyen, basın mensubu ve hükümet temsilcisi katılım sağladılar.
Yuvarlak Masa Toplantısı
DEİK, TAİK ve ISPAT iş birliğinde gerçekleştirilen Yuvarlak Masa Toplantısı’nda ABD’nin önde gelen şirketlerinin kurucu ve CEO’ları, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Toplantıya Citibank, Coca-Cola ve PwC gibi dünya devi şirketlerin yöneticileri, Fortune 100 listesinde yer alan 25 şirketin temsilcisi, T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanı sıra DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Başkanı Arda Ermut da katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirdi. Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomi, yatırım ve ticaret miktarının arzu edilen boyutlara getirilebilmesi için katılımcıları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından ABD’li şirket yöneticilerinin, Türkiye ile olan yatırım potansiyelleri ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyetine bilgi vermesiyle toplantı son buldu.
Gala Yemeği
T.C. Cumhurbaşkanı onuruna düzenlenen Gala Yemeği’ne Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Başkanı Arda Ermut, DEİK – TAİK Yürütme Kurulu Heyeti ve 450 Türk ve Amerikalı iş dünyası temsilcisi katıldı.
Gala Yemeği’nin Hoşgeldiniz Konuşması’nı gerçekleştiren Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin, Türkiye-ABD arasındaki ticari ilişkilerin, yapılacak olan yatırımlarla daha da gelişeceğine olan inancından bahsetti. Alptekin; DEİK, TAİK ve ISPAT tarafından düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı ve Gala Yemeği’nin, ABD’de bugüne kadar gerçekleştirilen en üst düzey iş dünyası katılımlı etkinlik olduğunu da vurguladı.
Akşam yemeğinin ardından konuşma yapan Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Başkanı Arda Ermut, Türkiye’nin, ekonomisi ve stratejik konumu ile önemli bir pazar olduğuna değindi.
Arda Ermut’un ardından kürsüye gelen DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, konuşmasında, Türkiye’nin bir NATO üyesi olarak bugüne kadar müttefik olmanın tüm gereklerini yerine getirdiğini belirtti. Vardan, NATO’ya, kuruluşundan sadece 3 yıl sonra üye olan Türkiye’nin, bugün Batı’nın ayrılmaz bir parçası haline geldiğinden bahsetti.
Gecenin sonunda konuşma gerçekleştiren T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, gelişmekte olan ülkeler arasında parmakla gösterildiğini ve bu çerçevede yeni yatırımlar ve mega projeler ile Türkiye’nin bu konumunu sağlamlaştırmak istediklerini söyledi. Erdoğan, bu ziyaretle birlikte, iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomi, yatırım ve ticari boyutunun nasıl daha ileriye götürülebileceğini konuşmak istediklerini belirtti.
DEİK tarafından hazırlanan Yuvarlak Masa Toplantısı ve Gala Yemeği ile ilgili rapora yazının sonundaki linkten ulaşabilirsiniz.
Programın ikinci günü, “Küresel Mülteci Krizine Türkiye’nin İnsani Yaklaşımı” semineriyle devam etti. Suriyeli mültecilerin durumu ve Türkiye’nin bu konuya yaklaşımının konuşulduğu seminere, BAU International University Washington DC kampüsünde TAİK Yürütme Kurulu Üyeleri ve Washington DC’de bulunan yerli ve yabancı konuklar katıldı.
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel ve TAİK Yürütme Kurulu Başkanı Ekim Alptekin tarafından seminerin açılış konuşmaları gerçekleştirildi. T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, 2,7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye’nin, Suriye krizinin uzun vadede çözümlenemeyeceğini öngörerek insani bir yaklaşım geliştirdiğini ve şu anda Türkiye’deki sığınmacıların eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlandığının bilgisini paylaştı. Konuşmasının ardından Oktay’a, Enver Yücel ve Ekim Alptekin tarafından Suriyeli mülteci sorununun çözümüne ve insanlığa yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.
Amerika heyeti daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı ile bir toplantı gerçekleştirdi. Ekonomik ve Ticari İlişkilerden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Charles H. Rivkin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Amerika ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin nasıl geliştirileceği konuşuldu.
Toplantı ve ziyaretlerine devam eden heyet, 5 günlük Amerika programlarını 2 Nisan Cumartesi günü sonlandırdı.
DEİK RAPORU: http://bit.ly/1WvtBz8
Görsel Kaynak: TAİK – DEİK