Bu sene 13-14 Mart 2015 tarihlerinde dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Türkiye ve dünya ekonomisini yakından ilgilendiren konular tartışıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde dünya konjonktürünü değerlendirdi. 2007-2008 krizinin henüz aşılmadığını ve dünyada ciddi bir durgunluk yaşandığını belirten Babacan, Avrupa Merkez Bankası’nın konuyu sadece para politikalarıyla çözmeye çalıştığını ancak istikrarı sağlamak için maliye, para ve yapısal reform politikalarının bir arada olması gerektiğini vurguladı.
ABD’nin güçlü bir konumda olduğundan ve ABD büyüme politikaları sonucu FED’in politikalarının doların değerlenmesine neden olduğundan bahseden Babacan, bu durumun ne zaman sonlanacağını FED ve AB Merkez Bankası Başkanları dahil kimsenin bilmediğini söyledi.
Babacan, konuşmasında, birinci gündemin KOBİ’ler olduğundan ve yeni bir “Dünya KOBİ Forumu” kurma çalışmaları içerisinde olunduğundan bahsetti. “Kadının iş dünyasındaki yeri, KOBİ’lerin önemi, G20 kapsamı gibi konuları G20 Başkanı olarak biz gündeme getirdik.” dedi.
Ali Babacan, yakın dönem çalışmalarında en önem verdikleri konulara değindi. İleri demokrasi için hukukun şart olduğunun altını çizen Babacan, önceliklerinin yargı reformu olduğunu belirtti. Diğer bir önceliğin eğitim olduğunu, eğitimde rakamlara bakıldığında oranlarda iyileşme görüldüğünü ancak kalitenin yetersiz kaldığını belirtti.
Ekonomi ve para politikalarına da değinen Babacan, “Ekonomi politikaları için güven şart; söz veriyorsan yapacaksın. Öngörülebilir ve şeffaf olmak önemli. Para politikaları ile ilgili belirsizlikleri aşmak lazım. Bunu da iyileştireceğimize inanıyorum.” diyerek iyimser bir tablo çizdi ve dünyadaki makro dengesizliklerin hepsine hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı.
Son olarak yapısal reformlarla ilgili 25 reform planladıklarını belirten Babacan, bunları uygulamaya koyacaklarını açıkladı.