Ana Sayfa / Sektörel Haberler / Fonları Fonlayacak | Hurriyet.com.tr

Fonları Fonlayacak | Hurriyet.com.tr

Fonları Fonlayacak | Hurriyet.com.tr

Her geçen gün yeni başarı hikâyeleri çıkaran Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine yatırım yapan fonları destekleme programı ‘Tech-InvesTR’ hayata geçirildi. Hazine Müsteşarlığı ve TÜBİTAK ile başlatılan programa 100 milyon liralık bir bütçeyle çıkılacak.

Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin en çok ihtiyacı olan yatırım ve fon bulma konusunda devlet ve özel yatırımcılar ‘Tech-InvesTR’ programıyla el ele verdi. TÜBİTAK’ın yeni girişim sermayesi destekleme programı olan Tech-InvesTR ile ekonomiye katma değer sağlayacak bilgi, teknoloji ve ürün geliştirme potansiyeli bulunan teknoloji tabanlı erken aşama girişimlere yatırım yapacak fonların teşvik edilmesi amaçlanıyor. Türkiye’deki girişimcilik ve teknoloji transferi ekosisteminin kapasitesinin arttırılmasını ve fikri mülkiyet temelli projelere, startup’lara, üniversitelerin bilgi ve becerilerini ticarileştirmek amacıyla kurulan şirketlere ve KOBİ’lere yatırım yapılmasını hedefliyor.

EN AZ 2 MİLYON TL

Tech-InvesTR Programı kapsamında kurulacak girişim sermayesi fonlarına Hazine Müsteşarlığı, teknoloji transfer ofisleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, yeterlik kararı verilen araştırma altyapılarıyla diğer özel yatırımcılar sınırlı sorumlu ortak olarak katılacak. Fonun yönetimi ise bağımsız fon yöneticileri tarafından gerçekleştirilecek.

Fonlara katılan kuruluşların erken aşama teknoloji tabanlı girişimler için ödeyeceği katkı paylarının yüzde 50’si TÜBİTAK tarafından hibe şeklinde desteklenecek. Ayrıca kuruluşlara katkı paylarının yüzde 10’u kadar genel gider desteği de sağlanacak. Program kapsamında TÜBİTAK tarafından bu yıl yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçeyle çağrıya çıkılması planlanıyor. TÜBİTAK’ın çağrı kapsamında her bir kuruluşa aktaracağı hibe destek tutarı asgari 2 milyon lira, azami 20 milyon lira olacak.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, üst fonlara kaynak aktarımına ilişkin düzenlemenin 2014 yılında yapıldığını anımsatan Şimşek, “Nitekim bu noktada kurulan bir fona bizim yaptığımız katkıyla inanıyorum ki önümüzdeki birkaç yıl içinde hiç olmazsa 600-700 milyon Euro’luk yatırım söz konusu olacak diye düşünüyorum” dedi.

TEMİNAT KARŞILIĞI ÖN ÖDEME

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Teknoloji tabanlı erken aşama girişimlere yatırım yapacak girişim sermayesi fonlarını teşvik edeceğiz” diye konuştu. Özlü, “Fonlara katılan kuruluşların erken aşama teknoloji tabanlı girişimler için ödeyeceği katkı paylarının yüzde 50’si TÜBİTAK tarafından hibe şeklinde desteklenecek. Ayrıca, kuruluşlara katkı paylarının yüzde 10’u kadar genel gider desteği de sağlanacak. Talep edilmesi durumunda, desteklenen kuruluşun nakit ihtiyacının karşılanması amacıyla fona taahhüt ettiği toplam tutarın yüzde 20’sine kadar teminat karşılığı ön ödeme yapılabilecek” dedi.

500 MİLYON TL HEDEFLENİYOR

HAZİNE Müsteşarı Osman Çelik, kaynağın minimum 200 milyon lira olmasını öngördüklerini ve toplam fon büyüklüğünün ise 500 milyon lirayı bulmasını hedeflediklerini ifade etti. Çelik, Türkiye’deki KOBİ’lerin gelişimin yüzde 99,8’ini, istihdamın yüzde 74,2’sini ve ihracatın da yüzde 56,4’ünü oluşturduğunu söyledi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, program için üniversitelerin teknoloji transfer ofisleri ve tüm paydaşlarla bir araya geldiklerini belirtti.

Kaynak: Hurriyet.com.tr

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi