Ana Sayfa / Basında / Özel Sermaye Fonları Yükselen Pazarlara Yatırımlarını Artırıyorlar | Bloomberg HT Washington

Özel Sermaye Fonları Yükselen Pazarlara Yatırımlarını Artırıyorlar | Bloomberg HT Washington

Özel Sermaye Fonları Yükselen Pazarlara Yatırımlarını Artırıyorlar | Bloomberg HT Washington

Bu yıl 20’ncisi düzenlenen IFC & EMPEA Global Private Equity Conference kapsamında Washington’da bulunan Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı ve EMPEA Türkiye Temsilcisi Barış Öney, Bloomberg HT’de yayınlanan, Açıl Sezen’in sunduğu Akıllı Para programına Bloomberg HT Washington stüdyolarından canlı bağlandı.

Programda IFC&EMPEA etkinliğinden bahseden Öney, yükselen pazarlara yatırımcıların bakışlarını aktardı.

  • Dünyada kurumsal yatırımcıların elinde 200 trilyon dolar civarında kaynak mevcut. Bu yatırımcıların yarısının önümüzdeki 10 yılda özel sermaye fonu alokasyonlarını artıracağı bekleniyor.
  • Yükselen pazarlar, özel sermaye fonlarından %17’lik pay alıyor. Ama buna karşın dünya GSMH’nın %55’i yükselen pazarlarda bulunuyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde yükselen pazarların ciddi yatırım almaları bekleniyor. Türkiye olarak da buradan çok ciddi paylar alabiliriz.
  • Türkiye’ye yatırım yapmış olan fonlar bu yatırımlarını artırarak devam ettirmeyi düşünüyorlar.
  • Türkiye’ye yeni girmeyi planlayan fonlar arasında birtakım tedirginlikler mevcut. Özellikle kur riski oldukça sıcak bir konu. Ama yatırımcılar 5-6 hafta içerisinde olacak olan erken seçimler sonrası ara verilen yapısal reformların devam etmesi sonucu bu karışıklıkların giderileceğini düşünüyorlar. Bu etkinlikte bulunan yatırımcılarla bu konuları konuşuyoruz. Başbakanlık Yatırım ve Destekleme Ajansı (ISPAT) da burada yatırımcılarla sıcak temas halinde bu görüşmeleri sürdürüyor.
  • Gelmiş olduğumuz durum itibarıyla Türk şirketlerinin değerlerinde düşüşler görünüyor. Kur dalgalanmaları, değerleri biraz azaltmış durumda. Genelde kullanılan şirket değerleme tekniklerine göre bakıldığında daha uygun ve cazip fiyatlı şirket değerleri oluştu. Bu, aynı zamanda iyi bir alım fırsatı yaratıyor yatırımcılar nezdinde. Daha fazla alım yapma niyetleri de var bu yatırımcıların. Ancak kafa karışıklıklarını bir şekilde ortadan kaldırmak gerekiyor. Seçim sonrası daha stabil bir ortam olacağını ve bu kafa karışıklıklarının ortadan kalkacağını umuyoruz. Buradaki yatırımcıların da görüşleri bu yönde.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ahu Orakçıoğlu ile Gün Ortası Programı | Ekotürk Tv – 20.12.2022

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, 20 Aralık Salı günü Ekotürk Tv’de yayınlanan ...