Ana Sayfa / Basında / Türkiye’deki KOBİ’ler Yatırım Alabilir mi? | Wise.TV

Türkiye’deki KOBİ’ler Yatırım Alabilir mi? | Wise.TV

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, Türkiye’deki KOBİ’lerin yatırım alabilme potansiyellerini ve yatırım alabilmek için yapılması gerekenleri Wise TV aracılığıyla anlattı.

Türkiye’nin bir KOBİ ülkesi olduğunu ve yüz binlerce KOBİ’ye istihdam sağladığını dile getiren Öney, “Türkiye aslında bir KOBİ ülkesi. En büyük bin, iki bin şirketi bir kenara bırakırsak Türkiye’de yüz binlerce KOBİ var. Bunlar da aslında ürettikleri ürünlerle veya verdikleri hizmetlerle sadece Türkiye’de değil yurt dışında da çalışabilir, genişleyebilir, oralara ürünlerini ve servislerini satabilir durumdalar. Ayrıca KOBİ’lerde hızlı büyüme potansiyeli de var. KOBİ’ler, Globalturk Capital tarzı şirketlerle bir süre çalışarak, özel sermaye fonlarından yatırım alabilecek noktaya gelebilirler. Türkiye’de yatırımlar genellikle 20 milyon dolar ve üzerine yapılıyor. Yani bir yatırımcı bir şirkete para yatırırken minimum 20 milyon dolar yatırım yapmak istiyor. KOBİ’ler ise genellikle 10 milyon doların altında yatırım ihtiyacı olan kuruluşlar ve ancak o kadarlık bir yatırımı içine alabilir durumdalar. Çünkü şirket değerleri daha fazla yatırımı almaya müsaade etmiyor. Bu açıdan KOBİ’lerin iyi hazırlanması lazım ve ancak iyi hazırlandıkları takdirde özel sermaye fonlarından yatırım alabilirler.” dedi.

KOBİ’leri tek başına büyük yatırımcılardan yatırım alabilecek şekilde hazırlamak yerine aynı sektörde faaliyet gösteren birden fazla şirketi de içine alarak bu tür yatırımcılardan yatırım çekebilecek duruma getirmek gerektiğine dikkat çeken Öney, konuşmasına şöyle devam etti: “KOBİ’lerin bunlara açık olması oldukça önemli. Öncelikle sektör oyuncuları olarak küçük küçük şirketler bir araya gelecekler veya bir arada değerlendirilebilir olacaklar. Bu çok kritik ve önemli bir konu. Dolayısıyla, KOBİ’lerin bu tip konseptlere açık olmaları gerekir. Bizler gibi firmalarla aylarca çalışmaları, kendi finansallarını düzgün hale getirmeleri, 5 yıllık iş planlarını ortaya koymaları, gerekirse bağımsız denetimden geçmeleri ve sektördeki diğer oyuncularla birlikte bu hamleyi yapabilirler mi diye düşünmeleri çok kritik. Bu şekilde hazırlanmış bir paketle bu yatırımcılara gidildiğinde çok enteresan yatırımlar çekebilme imkânı sağlanıyor. Tabii giderek küçük yatırımcılara yönelmeler de olacaktır çünkü büyük şirketlere yatırım da bir noktada duracak. Küçük şirketler kurumsallaşma yolundaki sıkıntıları aştıkça, bu yatırımcılardan kaynak yaratmak da oldukça rahat hale gelecektir.”

Kaynak: Wise.TV

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: Globalturk Capital’in etkinliği son derece verimli geçti

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, “Cumhurbaşkanı Yardımcımızın teşrifleriyle Yatırım Ofisimizin stratejik ortaklığında gerçekleşen Globalturk Capital’in ...