Ana Sayfa / Özel Sermaye Fonları / Globalturk Capital’i Farklı Kılan Özellikler Neler?

Globalturk Capital’i Farklı Kılan Özellikler Neler?

Globalturk Capital’i Farklı Kılan Özellikler Neler?

Türk şirketlerinin çoğu yabancı ortaklıklara hazır değiller. En büyük bin şirketi bir kenara koyarsak; geriye kalan yaklaşık 500 bin şirket, yabancı ortak alabilecek koşulları sağlayamıyor. Bu noktada biz, bu şirketlerle anlaşarak uzun soluklu bir yola çıkıyoruz.

Bu yolculukta öncelikle şirketin durumunu ve nasıl büyüyebileceğini çalışıyor ve ortaya koyuyoruz. Bu doğrultuda finansal modellemeler yapıyoruz ve büyüme için ilk 5 yılda ne kadar paraya ihtiyaç olduğunu tespit ediyoruz. Örneğin, bu paranın temini için bir yabancı ortağa ihtiyaç varsa yabancı ortak buluyoruz. Yabancı ortağı bulduktan sonra da şirkette kalarak büyümenin adımlarını birlikte atıyoruz. Türkiye’de bunu yapan başka bir şirket yok. Dolayısıyla Globalturk Capital olarak temel felsefemiz ve bizi farklı kılan en önemli özelliğimiz ortaklık sonrasında da aktif olarak şirket yönetiminde yer almak.

Türk şirketlerinin yabancı ortaklıklar kurduktan sonraki süreçte de desteğe ihtiyaçları oluyor. Sektördeki 20 yılı aşkın tecrübem ve gözlemlerim bu doğrultuda. Yabancı yatırımcılar Türkiye’yi tanımıyor ve onların iş yapma modelleri daha farklı. Türk iş adamları da geçmişteki iş yöntemlerini doğal olarak alışkanlıkları gereği ortaklık sonrasında da devam ettirmek istiyorlar. Bu tür durumlarda doğabilecek sorunları önleyebilecek insanların müdahaleleri gerekiyor.

Bu tür ortaklıkları evliliğe benzetebiliriz. Tıpkı insanlar arasındaki evlilik gibi şirketler arasındaki evliliklerde de 6 ay ile 1 yıl cicim ayları olarak geçiyor. Bu süreçten sonra ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu noktada hem yabancı yatırımcıları iyi tanıyan hem de Türk şirket sahiplerini ve yöneticileri çok iyi bilen bizler devreye girerek sorunların çıkmasını engelliyoruz. Bu yüzden ortaklık gerçekleştikten sonra da şirkette kalmak önem arz ediyor.

Şirketini kuralı 5-10 sene olmuş, büyümeye çalışan, sermaye arayan şirketlerin bu noktada bizim gibi konusunda deneyimli uzmanlara ihtiyacı var. Yatırımcıları bulduktan sonra yönetim kurulunda yer alıyor ve şirkette kalıyoruz. Bu yeni bir model olarak yabancı yatırımcılar tarafından çok tercih edilmeye başladı. Örneğin, Tempo ile çalışmaya başladıktan 1 yıl sonra, Tempo Çağrı Merkezi’ne Japon Mitsui’nin yatırımı gerçekleşti. Mitsui ile beraber şirketteyiz ve iyi de bir süreç yaşıyoruz. Benzer bir konu da Sistem 9 Medya şirketinde mevcut. Bu şirkette de NBK Capital ile birlikte yer alıyoruz.

Şu anda ortaklıklar düzgün bir şekilde sürüyor. Yabancılar kanalıyla Türkiye’ye para bulmak ve 100 milyon dolar civarında bir fon yaratmak için uğraşıyoruz. Amerika’nın en büyük ‘yükselen pazarlar KOBİ fonu’ ile girişim partnerliği yaptık. Türkiye’de şirketlere yatırım yapmak üzere para sağladık. Ayrıca yurt dışında da Çin, Peru, Gürcistan, Polonya gibi ülkelerde şirketlere danışmanlık yaparak şirketlere ortaklar arıyoruz. Dolayısıyla hem içeride hem dışarıda faaliyetlerimiz mevcut. Şirket evlilikleri ve yatırımlar konusunda butik çalışan bir adres olma yolunda ilerliyoruz.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi