Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı ve EMPEA Türkiye Temsilcisi Barış Öney, Bloomberg HT’de Açıl Sezen’in sunduğu Yatırım Kulübü programına konuk oldu. Öney, Özel Sermaye Fonlarının 2018 yılında Türkiye’ye yapmayı planladıkları yatırımları ve Türk şirketlerinin yatırım alabilmek için neler yapmaları gerektiğini değerlendirdi.
- Her yıl ilkbaharda yapılan ve Mayıs ayında yayınlanan, EMPEA’nın bünyesindeki fonlar arasında yaptığı “Hangi bölgelere yatırım yapmayı planlıyorsunuz?” 2017 anketinde, Türkiye 10. ve son sırada yer aldı. 2017 yılı, belirsizlikleri yüksek olarak başladı ancak tüm belirsizliklere rağmen çok ciddi yatırımlar yapıldı. Aynı zamanda da çok önemli çıkışlar, hatta kilometre taşı olabilecek halka arz yoluyla çıkışlar gerçekleşti. Yatırımcılar, halka arz yoluyla çıkışlarda 2 haneli getiriler elde ettiler. Bunlar, yükselen pazarlar açısından çok önemli getiriler. Bunların 2018 yılında, yeni fonların Türkiye’ye gelmesinde çok ciddi yansımalarının olacağını tahmin ediyorum.
- Globalturk Capital ve EMPEA olarak bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Özel Sermaye Fonlarının bir araya geldiği toplantımızı 7 Aralık’ta gerçekleştirdik. Bu yıl, toplantımıza, geçen senenin çok üzerinde bir katılım sağlandı. Bugüne kadar Türkiye’ye 30 milyar doların üzerinde kaynak sağlamış olan Özel Sermaye Fonları bu etkinlikte yer aldılar. Etkinliğimizde bir anket düzenledik ve salonda bulunan 200’ün üzerindeki fon temsilcisine “2018 yılında Türkiye’ye yatırım yapmayı planlıyor musunuz?” diye sorduk. Anket sonucunda %77 civarında “2018 yılında Türkiye’ye yatırım yapmayı planlıyoruz.” yanıtı aldık. Bunu bırakmamak ve üzerine gidiyor olmak lazım.
- 2017 yılını her şeye rağmen güzel kapattık. 2018 yılında yükselen pazarlarda da bir büyüme beklentisi var. 4-5 senedir yükselen pazarlara 2012-2013 öncesi kadar kaynak gitmiyordu. Şimdi tekrar, yükselen pazarlara kaynak akışının başlayacağı tahminleri yapılıyor ve Türkiye de bundan payını alacaktır. Yükselen pazarlara Özel Sermaye Fonları açısından baktığımızda Türkiye en üst %5’lik dilimde. Bazı fonların en çok yatırım yaptığı iki ülkeden bir tanesi. Politik belirsizlikler 2018 yılında biraz daha aşılırsa Türkiye’ye 3-4 milyar dolardan fazla yeni kaynak yaratılmaması için hiçbir sebep yok.
- Dünyadaki siyasi gündem, Türkiye’nin önüne geçmiş durumda. Orta Doğu ve Kudüs meselesinin gündeme oturması, Kuzey Kore ile ilgili olumsuz gelişmeler, Brexit sürecinin devam etmesi gibi belirsizlikler devam ediyor. Bu belirsizlik ortamı Avrupa ve Amerikalılar için sıkıntılı bir durum. Bu şekilde yaşamaya ve yatırım yapmaya alışmamışlar. Türk iş dünyasına ve yatırımcılarına baktığımızda bizler bu tür belirsizliklere daha alışkınız. Türkiye olarak belirsizlikleri yakın zamanda aşacağımıza inanıyorum. Ancak Avrupa ve Amerika’da bunun biraz daha zaman alacağını düşünüyorum. Dolayısıyla biz bu durumu fırsata çevirip yatırımcıları ülkemize çekebiliriz.
- Fonların elindeki kaynağın gideceği yükselen pazarlar ülkelerine baktığımızda paranın en çok gittiği ülke olarak Çin’i görüyoruz. Avrupa tarafında da biz Polonya ile rekabet ediyoruz. Bulunduğumuz bölgeye baktığımızda en fazla yatırım alabilecek ülke Türkiye.
- Türkiye içindeki tüm belirsizliklere rağmen yatırımcılar bize yatırım yapmaya devam ediyorlar. EMPEA’nın Türkiye’ye odaklanması, ilk defa dünyada ülke temsilciliğini Türkiye’ye vermesi; Özel Sermaye Fonlarının da buraya ilgisini çekiyor.
- Yatırımcı türlerini ayrıştırmak lazım. Birincisi; borsada hisse alıp satan, kısa vadeli yatırımcılar. Bunlar, kısa vadeli konulardan çok etkileniyorlar. Diğer tarafta, Özel Sermaye Fonlarına baktığımız zaman, sermaye sahiplerinden 10 yıllık süreler için parayı talep edip ülkelere yatırılıyor. 10 yıllık bir süreç için bakıldığında gündelik çalkantılardan çok, ülkelerin temel dinamiklerine, gerçek potansiyellerine göre yatırım kararı veriliyor.
- Türkiye’nin en büyük sıkıntısı, şirketlerimizin küçük olması. Yüz binlerce şirketimiz var ancak küçük oldukları için sermaye çekemiyoruz. Sermaye, çok büyük oranda satın almalarla veya şirketlere yatırımlarla geliyor. Şirketlerimizin kendi sektöründeki diğer şirketleri satın alarak veya birleşerek büyümeleri lazım ki bu sermayeyi daha fazla çekebilelim. Türkiye’nin iş dünyasının hem Türkiye’de hem de yurt dışında şirket satın alarak büyümesi, Türkiye’ye gelecek olan yabancı sermaye açısından çok önemli. Ne kadar çok şirket satın alarak büyüme stratejisi benimsenirse o kadar çok sermaye çekebiliriz. Avrupa, satılık şirket dolu ve bizim gidip almamız lazım. Sermaye de mevcut. Özel Sermaye Fonları bu tarz strateji benimsemiş ve aksiyona geçmiş şirketlere yatırım yapmak için bekliyor.