Ana Sayfa / Ana Sayfa Slider / DİJİTAL ŞİRKET SATIN ALMALARI HAYATIMIZA GİRMEYE BAŞLADI

DİJİTAL ŞİRKET SATIN ALMALARI HAYATIMIZA GİRMEYE BAŞLADI

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney pandemi dönemi başlangıcında Nisan 2020’de kaleme aldığı ve kamuoyu ile paylaştığı satın alma ve birleşmelerle ilgili öngörüleri yazısında pandemiyle beraber dijital satın almaların hayatımıza girmeye başlayacağından söz etmişti. Bu öngörüden 7 ay sonra Finansgundem.com’da yayımlanan ve aşağıda yer alan haberinde Goldman Sachs‘ın milyon dolarlık şirket birleşmelerini drone’lar ile yaptığı açıklanmıştır. Öney yazısında bu öngörüsünü şöyle paylaşmıştı:

Korona virüsle ortaya çıkan yeni ortamın, işlem dinamiklerini önemli ölçüde değiştirdiğini ve dijitalleşmeye yönlendirdiğini de anlatan Barış Öney, özel sermaye ve girişim sermayesi fonlarından yatırım bekleyen ya da şirketini satmayı hedefleyen şirketlerin artık hiç olmadığı kadar şimdi sanal ortamda hazır olması gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:

“Çünkü artık bu işlemler uzaktan ve teknoloji kullanılarak yapılmak zorunda kalınacak, tarafların fiziksel toplantıları pek mümkün olmayacak. Bu durumda da şirketlerin tüm operasyonel ve mali rakamlarının net görülebiliyor olması önemli. Sözleşmelerden önce yapılan müzakereler çoğunlukla dijital ortamlarda yapılacak. Yüz yüze iletişim azalacak, daha çok video konferans teknolojileri kullanılacak. Bu tür iletişimler daha iyi ekranlar ve daha fazla 3 boyutlu artırılmış gerçeklik ya da hologram teknolojisini kullanılacak. Hatta belki de bu durum işin doğası haline gelecek. Ayrıca şirketlerin fabrikalarının ve şirket merkezlerinin drone’larla incelenebilir hale getirilmesi gerekecek.”

Yazının tamamı için tıklayınız.

Artık dijital satın almalar hayatımıza girmeye başladı. Bu konuyla ilgili Finansgundem.com’un 29 Kasım tarihli haberinde drone’lar vasıtasıyla milyon dolarlık şirket birleşmelerinin yapıldığı aktarılıyor. Yazının detayı şöyle:

Milyar dolarlık şirket birleşmeleri drone’larla yapılıyor

Virüs nedeniyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilemeyince finans kuruluşları satın alma ve birleşme işlemleri için yeni yöntemler geliştirdi.

Pandemi küresel ekonomide önemli değişikliklere neden oluyor. Milyar dolarlık satın alma ve birleşmeler bile yeni teknolojiler kullanılarak gerçekleştiriliyor. Goldman Sachs pandemide milyar dolarlık şirket birleşmelerini drone’larla yürütüyor.

Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs’ın Küresel Birleşmeler ve Devralmalar Eş Başkanı Stephan Feldgoise, müşterilerine şirketlerle ilgili “kuşbakışı” bilgi vermek için drone teknolojisinden istifade ettiklerini söyledi.

CNBC’ye konuşan Feldgoise, dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Goldman Sachs’ın salgın sırasında tavsiye ettiği yüzlerce işlemden en az yüzde 95’inin yüz yüze etkileşim olmadan yapıldığını belirtti.

Feldgoise, teklif sunan gruplarla yüz yüze görüşmenin pandemi yüzünden güvensiz hale gelmesinin ardından, nakliye limanları ve demiryollarından kimyasal fabrikalara, depolara ve büyük perakende lokasyonlarına kadar her konuda işleyişi sürdürmek için ticari sınıf drone’larla sanal turlar yaptıklarını ifade etti.

İşletmelerin satış işlemlerini gerçekleştirirken saha ziyaretleri ve uçuşlarda insansız hava araçlarını kullandıklarını belirten Feldgoise, “Bu uygulama, alıcılara ihtiyaç duydukları güveni veriyor çünkü bir işletme satın alırken satın aldığınız şeyi görmek, dokunmak ve hissetmek istersiniz” dedi.

Gelir bakımından dünyanın en büyük sermaye piyasası işine sahip JPMorgan Chase, bankanın takip ettiği süreçler hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre, anlaşmalarda drone teknolojisine dayanan bir başka firma ve bazı butik yatırım bankaları da bu teknolojiyi kullanıyor.

Ticari drone’ların ortalama bin dolar ve üstüne mal olduğu belirtilirken, bankacıların pürüzsüz kayıtlar elde etmek için 10 bin dolar civarı ücret alan videografikerleri işe aldığı ifade ediliyor.

Kaynak: Finasgundem.com

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi