Ana Sayfa / Etkinlik / Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi 2017 – Mehmet Şimşek Söyleşisi

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi 2017 – Mehmet Şimşek Söyleşisi

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi 2017 – Mehmet Şimşek Söyleşisi

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi 2017 kapsamında Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek, CNN Türk ile söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide öne çıkan konular:

  • Yatırımcılara ne cevap veriyorsunuz?

Türkiye, hikayesi karmaşık bir ülke. Hikayesini yatırımcılara iyi anlatabilmek lazım. Böylece reel yatırımcının ilgisi artacaktır.

Türkiye, büyük şokları ve sıkıntıları başarıyla atlattı. Bu ülkenin başına gelen felaketler başkasının başına gelseydi ciddi depresyonlara girilirdi.

“Sıkıntılar var mı?” derseniz evet var ama büyük de çaba var. Bu nedenle güçlü büyüme yaşanabiliyor.

  • Reformlar hakkında ne söyleyeceksiniz?

Reformları 6 ana başlık altında toplayabiliriz.

  1. İnsan ve Eğitim

Birinci önceliğimiz özellikle insan ve eğitim çünkü Türkiye’nin rekabetten kopmaması lazım. Bu alanda ciddi çabalarımız var. En çok kaynak buraya gidiyor. Bütçenin %23’ü eğitime gidiyor.

Eğitime erişim problemi kalmadı ama kalitesi çok önemli. Bu yolda çok çaba var. Örneğin sınıfları küçültüyoruz, yeni öğretmen alımları yapıyoruz ayrıca teknolojiyi sınıflara taşıdık. Özel sektör payını artırıyoruz. Teknik liselerin payını artırıyoruz. Hedef %30’dan %60’a çıkarmak. Öğretmen eğitimleri, performans ölçümleri vb. işleri uygulamaya çalışıyoruz ama sonuç almak zaman alacak.

Dijital ekonomi ve yapay zeka dönemine girildiği bu çağda, bu yönde büyük çalışmalarımız var.

  1. Adalet

2014’ten beri 4 adım atıldı:

– İstinat mahkemelerini kurduk.

– İhtisas mahkemelerini kuruyoruz.

– Bilirkişi reformu yaptık.

– Modern uzlaşmayı getiriyoruz.

OECD raporlarına baktığımızda, yeri, süresi ve kalitesinde iyileşme var.

  1. Yatırım Ortamı

Geçen yıl önemli adımlar attık. İş yapma kolaylığı endeksinde 190 ülke arasında 69’dan 60’a yükseldik. Tabii ki yeterli değil ama 2018 ortasına doğru çok ciddi adımlar atacağız.

OHAL ile ilgili de terör sorunu aşıldıkça bu iş de rahatlayacak. Türkiye normalleşiyor.

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi 2017 – Mehmet Şimşek Söyleşisi

  1. Vergi

Türkiye’nin borcunun Gayrisafi Milli Hasıla’ya oranı %140; gelişmekte olan ülkelerde ortalama %240. Ama bunu daha da iyileştireceğiz.

  1. Ar-Ge

Ürünlerimizi yüksek katma değerli hale getirmemiz lazım. Buraya çok destek veriyoruz. 1’e 2,5 destek veriyoruz. Finansman erişimini düzeltiyoruz. KGF, crowd funding, hepsiyle uğraşıyoruz.

Sermaye piyasalarını desteklemek için çok büyük çabalarımız var.

BES’teki para 65 milyar TL, devlet katkısı ile 80 milyara dayanıyor. Otomatik katılım pek başarılı olmadı ama zaten daha 1 yıl oldu. Burada da çalışmalarımız devam ediyor.

Vatandaşı daha çok tasarrufa yönlendirmek istiyoruz.

  1. İş Gücü Piyasası

İş gücüne katılım Türkiye’de yıllık %1,7, Avrupa’da %0,1 artıyor. İşsizlik oranı şu anda %10,6. Bu yüzden reform yapmamız lazım. Burada esneklikler getirmemiz gerekiyor. Örneğin; 24 milyon öğrencimiz var. Part-time çalışma daha da iyileşse daha iyi çalışacak, iş gücüne katılımı artıracağız. Daha çok genç, daha çok kadın işe katılsın istiyoruz. Buna sendikalar karşı çıkıyor. Ama burada kat edeceğimiz çok yol var.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi