Ana Sayfa / Etkinlik / Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar – 2

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar – 2

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 2 - “Global Marka Yolculuğu” PaneliUludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci günü, Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Global Marka Yolculuğu” paneli ile başladı.

TAV CEO’su Sani Şener, küresel bir marka olmanın şartını, “İşinizin dışında başka işler yaparsanız iyi marka olabilirsiniz ancak küresel marka olmakta zorlanırsınız.” sözleriyle dinleyicilere aktarırken; Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, “Dünya markası olabilmek için önce altyapı gerekir.” diyerek bu konudaki düşüncelerini belirtti. Kavukçu ayrıca, doğru altyapının eksikliğinde, doğru ilerleme ve büyümenin gerçekleşemeyeceğini de sözlerine ekledi.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, “Yurt dışına açılmadan önce Türkiye’de kendi alanınızın en iyisi olmanız gerekir.” diyerek küresel başarı öncesinde kendi ülkenizdeki başarının öneminden bahsetti.

TMB Başkanı Mithat Yenigün, sürdürülebilirliğin, başarı yolunda büyük bir etken olduğundan söz ederken; Yıldırım Holding CEO’su Yüksel Yıldırım, “İşçi sendikalarının güçlü olduğu ülkelerde başarılı olursanız, başarı katsayınız artar.” sözleriyle işçi sendikalarının önemine değindi.

Eroğlu Holding YKB Nurettin Eroğlu, “İyi bir marka olmak için ürün, lojistik, operasyon, insan kaynağı bilgisine sahip olmak gerekir. Üç önemli nokta: Müşteri odaklı hareket etmek, vizyon sahibi olmak, global düşünmek. Türkiye’de bu potansiyel var.” sözleriyle, iyi marka olmanın önemli noktalarından bahsetti.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 2 - “Bankacılık ve Reel Sektör” Paneli“Bankacılık ve Reel Sektör” panelinde konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Doğru ve yanlışı ayırt etmek çok önemli. Olmayan fizibiliteleri var saymamak gerek.” dedi.

Tekstil sektöründen bahseden Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, bugüne kadar yaşanan tüm ekonomik krizlerde en büyük darbeyi bu sektörün aldığını söyledi.

Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, “İtibarınız varsa sermayenizden daha fazla mal alıp satabilirsiniz.” dedi. Kredi kullanımının öneminden bahseden Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, doğru yerde kullanılmayan kredinin, ekonominin kaynak tahsisini bozacağını söyledi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 2 - “Sanayinin Geleceği ve Endüstri” PaneliCisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım moderatörlüğündeki “Sanayinin Geleceği & Endüstri 4.0” panelinde konuşan Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, dijital devrimin, sanayicilerin liderliğinde gerçekleşeceğini belirtti.

İnovasyonu takip etmek ve şirketlere adapte etmek gerektiğini söyleyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, bu sayede rekabet gücünün artırılabileceğini sözlerine ekledi.

Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, dışa bağımlılığımızın çok fazla olduğunu belirtirken, bunun çözümünün katma değeri yüksek teknolojilerin Türkiye’de üretilmesi olduğunu söyledi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 2 - “Sosyal Sürdürülebilirlik” Paneli“Sosyal Sürdürülebilirlik” panelinin moderatörlüğünü üstlenen NEF CEO’su Erden Timur, “Sürdürülebilirliğin basit tanımı; varlığa değil, hiçliğe ulaşmaya çalışmaktır.” diyerek sürdürülebilirliğin tanımını yaparken; Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, “Sosyal sürdürülebilirlik, toplumda refah ve barış içinde aynı haklara sahip olarak eşit şekilde yaşamaktır.” dedi.

Coca-Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Molinas, sosyal sorumluluk projelerinin çok önemli olduğunu ama asıl etkiyi yaratanın, toplumun ihtiyaçlarıyla kesişebilmek olduğundan söz etti.

Sürdürülebilirlikle ilgili düşüncelerini aktaran Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, sürdürülebilirlik için bireysel farkındalığın ortaya çıkarılması gerektiğinden bahsetti.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 2 - “Yeni Dünya Düzeni ve Gelecek” PaneliMap / Turkuaz Group Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu moderatörlüğündeki “Yeni Dünya Düzeni ve Gelecek panelinde konuşan Türk-İran İş Konseyi Başkanı Reza Kami, İran’daki değişimleri anlattı. Kami, “İran, birçok ambargoyu geride bıraktıktan sonra yeni bir döneme adım attı. Ciddi bir ekonomik değişim yaşıyor; yabancı yatırımcılar açısından önemli bir potansiyele sahip.” dedi.

İsveç Eski Başbakanı Fredrik Reinfeldt, “Avrupa Birliği parçalanırsa eski kafa bir milliyetçilikle karşı karşıya kalabiliriz.” diyerek Avrupa Birliği’nin önemine dikkat çekti. Sözlerine istihdam konusuyla devam eden Reinfeldt, yeni istihdam alanları açılması için ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Reinfeldt gibi Avrupa Birliği’nin önemine değinen Yunanistan Ekonomi ve Finans Eski Bakanı Y. Papantoniou, “Avrupa Birliği dağılırsa, daha fazla küresel ekonomik kriz yaşanacaktır.” dedi. Ayrıca Türkiye’nin çok hızlı büyüdüğünü de sözlerine ekleyen Papantoniou, Avrupa Birliği’nin Türkiye’den faydalanması gerektiğini belirtti.

Ülkeler arası ticaretten bahseden Al Rajhi Group CEO’su Dr. İbrahim Al Rajhi, siyasi uyuşmazlıklara rağmen ülkeler arasında ticaretin desteklenmesi gerektiğini söylerken, şu anda Suudi Arabistan’daki Türkiyeli iş adamlarının 1,5 milyar dolarlık bir yatırımdan sorumlu olduklarını da dinleyicilerle paylaştı.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nden Notlar - 2 - “Büyüme Nereden Gelecek” PaneliZirvenin son oturumu olan “Türkiye 2023: Büyüme Nereden Gelecek?” paneli, Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde konuşan Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, girişimcilerin yaratıcı, vizyoner ve büyüme odaklı olması gerektiğinden bahsetti.

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, algının iyileştirilmesinin 2023 hedefleri yolunda büyük önem sahibi olduğunu belirtirken; Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ihracat hedeflerinden bahsetti. Özdemir, ihracat hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için üretim çeşitlerinin değiştirilmesi gerektiğinden söz etti.

Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu, inovasyon ve yaratıcılığın öneminden bahsetti. Kurdoğlu, “Her ülkenin gerçeklerini özümsemek, kültürünü içselleştirmek gerek.” diyerek, kültürün öneminin de altını çizdi.

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, “Topyekun kalkınmada inşaat, otomotiv sanayi, enerji ve sağlık sektörleri etkili olacak.” sözleriyle, kalkınmada başrol oynayacak sektörleri belirtirken; Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kamışlı, “Türkiye’yi inşaat ayakta tutuyor. Türkiye’nin büyümesi de inşaat sektörü sayesinde olacaktır.” diyerek, inşaat sektörünün önemine vurgu yaptı.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi