Ana Sayfa / Etkinlik / Mehmet Şimşek Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Yapısal Reformlardan Bahsetti

Mehmet Şimşek Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Yapısal Reformlardan Bahsetti

Mehmet Şimşek Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Yapısal Reformlardan Bahsetti

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünyanın çok değişik ve karmaşık bir süreçten geçmekte olduğundan bahsetti. 2015 Kasım ayında gerçekleştirilen G20 Zirvesi sonrasında mali istikrarın korunması gerektiği, enflasyonun önemsiz olduğu ve yapısal reformun gerekliliği mesajlarının ortaya çıktığına değinen Şimşek, “Özellikle yapısal reformalar üzerinde odaklanmalı, kısa vadeli sonuçlara değil büyük resme bakmalı, satır aralarını iyi okumalıyız.” dedi.

Son 10 yılda Türkiye’de iyi şeylerin yapıldığı ancak daha çok yol alınması gerektiğini belirten Şimşek, Türkiye’nin OECD içinde gelir dağılımını iyileştiren iki ülkeden biri olduğu ayrıca sağlık ve eğitim alanında iyi bir performans gösterdiğinin de altını çizdi. Geçen sene bütçesini sağlayan ve sıfır bütçe açığı veren Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda Avrupa’yı yakalama hedefi olduğunu söyledi.

Şimşek, “Türkiye’de tasarruflar küçük. Büyüme için tasarrufların artırılması lazım. Bu sayede Türkiye’nin risk primi ve dolayısıyla faizleri daha düşük olabilirdi.” dedi. Kendilerinin kamuda tasarruf yaptıklarını ve başarıya ulaştıklarını söyleyen Şimşek, vatandaşın da aynı şekilde tasarruf yapmalarını beklediklerini belirtti.

“Türkiye’de şirket sayısı 5 binden 47 binin üzerine çıktı. Bu rakam neden 200 bin olmasın?” diyen Şimşek, daha çok yabancı doğrudan yatırım çekilmesi için yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi

Konuşması sırasında eğitimle ilgili yeni alınan bir karardan da bahseden Şimşek, devletin OSB dışındaki özel meslek liselerine de öğrenci başına destek vereceği kararını aldıklarını dinleyicilerle paylaştı.

Özellikle son dönemlerde artış gösteren terör olaylarının hedefinin ülkedeki reform hareketlerini engellemek olduğundan bahseden Şimşek, bu tür olaylara taviz vermeyip aynı yolda ilerlemeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Mehmet Şimşek, reform programlarının 3 ayağı olduğundan bahsetti. Bunları şu şekilde sıraladı:

  1. Mikro sektörel reformlar (25 program, verimliliği artırmak, rekabetçi hale gelmek, sermaye piyasalarının derinleşmesi)
  2. Yapısal makro reformlar (ARGE reformları, eğitim reformu, yolsuzlukla mücadele, patent reformu gibi)
  3. AB yapısal dönüşüm programı.

Sözlerine son olarak bu reformlar için büyük çaba sarfettiklerini  ve AB çıpasına ihtiyacımız olduğunu belirten Şimşek, konuşmasını sonlandırdı.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi