Ana Sayfa / Özel Sermaye Fonları / EMPEA’nın “Views From The Field” Raporu Yayınlandı

EMPEA’nın “Views From The Field” Raporu Yayınlandı

Barış Öney, EMPEA’nın “Views From The Field” Raporunda Türkiye’deki Özel Sermaye Yatırımlarını Değerlendirdi

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, EMPEA’nın (The Emerging Markets Private Equity Association) Views from the Field: Reflecting on 2015 and the Outlook for EM Private Capital in 2016 raporunda, Türkiye’deki Özel Sermaye Yatırımlarının durumunu değerlendirdi ve 2016 yılı için öngörülerini paylaştı.

TÜRKİYE HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER
Barış Öney, Yönetici Ortak, Globalturk Capital

Bu sene içerisinde gerçekleşen iki genel seçimin ardından, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) beklentilerin aksine, çoğunluk elde ederek tek başına iktidar partisi konumuna gelmiştir. Seçimlere ilişkin yaşanan belirsizlik özellikle geçtiğimiz beş ay içerisinde gerçekleşen yatırımlarda azalmaya sebep olmuştur. Ancak, bu durgunluğa rağmen, Özel Sermaye Yatırımları 2015 yılında bir önceki yıla göre artış kaydetmiştir. Politik belirsizlik sebebiyle ertelenen yatırımların önümüzdeki dönemlerde gerçekleşeceği ve hükümetin ekonomiyi canlandırmaya yönelik yapısal reformlarını tekrar faaliyete geçireceği beklentisi doğrultusunda yükselen trendin devam edeceğini öngörmekteyiz.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde yaşanması beklenen en büyük zorluk, çıkış beklentileri olan Türkiye’deki özel sermaye yatırımcılarının çıkışları esnasında yaşanacaktır. Şirketlerin büyük bir kısmının halka arz edilebilmek için yeterince büyük olmadıkları göz önünde bulundurulunca, çıkışların ticari satışlar (diğer bir deyişle başka bir şirkete satış) aracılığıyla gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. Bu durumun, stratejik yatırımcıların yanı sıra ikincil devralmaları planlayan Özel Sermaye Fonları için de olumlu bir yatırım ortamı oluşturacağını düşünmekteyiz. Ancak, getiri beklentisi konusunda, özel sermaye yatırımcılarının güçlü ABD doları vb. dış etkenlere bağlı olduğunu da göz önünde bulundurmalıyız. Son 12 ay içerisinde Türk lirasının ABD dolarına karşı yaklaşık %30 oranında değer kaybetmiş olması, yüksek getiriler elde edilmesi önünde bir engel oluşturmuştur.

Türkiye’de faaliyet gösteren genel ortaklar (GP veya bir başka deyişle Özel Sermaye Fonu Yöneticileri) için diğer bir zorluk, yatırım büyüklüklerinin, şirketlerin ihtiyaçlarının üzerinde olmasıdır. Dolayısıyla iyi ve büyük bir yatırım fırsatı oluştuğunda, rekabet hızla kızışmaktadır. Diğer yandan, Özel Sermaye Fonlarına asıl ihtiyaç Türkiye’de faaliyet gösteren yüz binlerce küçük ve orta büyülükteki işletmeler (KOBİ) tarafından duyulmaktadır. KOBİ pazarında Özel Sermaye Fonlarının yatırım yapmak istedikleri şirketler ve sermaye ihtiyacı duyan asıl şirketler birbirleriyle örtüşmemektedir.  Bu sebeple Türkiye’de büyük şirketlerin yanı sıra KOBİ’lere de yatırım yapma konusunda deneyimli ve istekli Özel Sermaye Fonlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Son olarak, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi uluslararası kuruluşlar Türkiye’ye yatırım yapmayı sürdürmekte olsalar da, diğer Özel Sermaye Fonları geçtiğimiz dönemde kararsız kalmışlardır. Buna karşın, hâlihazırda Türkiye’de fon toplama sürecinde olan ya da mevcut fonlarına ek olarak yeni fon toplama planları olan Özel Sermaye Fonu Yöneticileri bulunmaktadır. Bu doğrultuda, 2016’da Türkiye’nin yükselen pazarlara yatırım yapmayı hedefleyen özel sermaye yatırımcıları için ilk duraklardan biri olacağını düşünmekteyiz.

Kaynak: empea.org

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi