Ana Sayfa / Basında / Özel Sermaye Fonları Güven Tazeledi | Kobipostasi.net

Özel Sermaye Fonları Güven Tazeledi | Kobipostasi.net

Özel Sermaye Fonları Güven Tazeledi | Kobipostasi.net

Barış Öney’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen önemli panelde IFC Bölge Lideri Barış Gen, EBRD Üst Düzey Yöneticisi Mehmet İlkin, Abraaj Capital’ın Yönetici Ortağı Selçuk Yorgancığlu, ADM Capital’ın CEO’su Anthony Stalker, SEAF Kurucu Ortağı ve CEO’su Bert van der Vaart’ın katılımı Türkiye’de Özel Sermaye Sonları Yatırımları, seçim sonrası yatırımların gidişatı ve geleceği tartışıldı.

Globalturk Capital “Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” etkinliği ile Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ve dünyadan önemli özel sermaye fonlarını ilk kez bir araya getirdi.

Globalturk Capital ev sahipliğinde önceki gün gerçekleşen “Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” etkinliğine Türkiye’den ve dünyadan 30’u aşkın önemli özel sermaye fonu üst düzey temsilcisi katıldı. Globalturk Capital ve ABD Washington DC’de bulunan dünyanın en büyük Yükselen Pazarlar Özel Sermaye Fonu Birliği EMPEA (Emerging Markets Private Equity Association) ile birlikte gerçekleştirilen etkinlikte Özel Sermaye Fonları’nın Türkiye ve çevresindeki bugünkü ve önümüzdeki dönemdeki yatırımları ve yatırımlardan çıkışları etkinliğin başlıca konuları oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de değerli katılımı ve konuşması ile hem Türkiye ekonomisinin güncel durumu hem de Türkiye’nin uzun vadeli olumlu dinamikleri ve bu dinamiklerin uzun vadeli özel sermaye fonlarına olası etkileri masaya yatırıldı. Şimşek özellikle Türkiye’nin sağlam maliye politikasına ve demografik, eğitim ve araştırma geliştirme faaliyetlerinin uzun vadede Türkiye’yi diğer yükselen pazarlardan olumlu olarak ayrıştıracağına dikkat çekti. Seçimlerden sonra sağlanacak huzur ve istikrar ortamının halihazırda hazır bekleyen yapısal reformların hayata geçirilmesine olanak sağlayacağı ve özel sermaye fonları gibi uzun dönemli bakış açısına sahip yatırımcıların Türkiye’yi bu şekilde değerlendirmelerinin faydalı olacağının altını çizdi.

320 milyon dolardan 17 milyar dolara

Etkinlik, Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney’in geçmişten günümüze gelişen Özel Sermaye Fonları piyasasını ve yapılan işbirliklerini özetlediği konuşması ile açıldı. Barış Öney 20 yıl önce küçük bir yabancı fon ile başlayan ve 1995-2005 arası ilk 10 yılda sadece 36 adet toplam 320 milyon $’lık yatırım ile başlayan özel sermaye fonu yatırımlarının son 10 senede 200’den fazla ve toplamı 17 milyar doları aşan yatırıma dönüştüğüne değindi. Bunun da aynı dönemde Türkiye’ye giren 150 milyar ABD Doları yatırımın %10’undan fazlası olduğunu belirtti. Önümüzdeki 2 yıl içinde 150 yatırım almış şirketin bu yatırımlardan çıkma vakti geldiğini ve başarılı çıkışlar gerçekleştiği takdirde şu ana kadar gelmiş olan özel sermaye fonlarının çok daha fazlasının Türkiye’ye yatırım yapacağının altını çizdi.

Özel Sermaye Fonları, KOBİ’leri keşfetmeli

Barış Öney’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen önemli panelde IFC Bölge Lideri Barış Gen, EBRD Üst Düzey Yöneticisi Mehmet İlkin, Abraaj Capital’ın Yönetici Ortağı Selçuk Yorgancığlu, ADM Capital’ın CEO’su Anthony Stalker, SEAF Kurucu Ortağı ve CEO’su Bert van der Vaart’ın katılımı Türkiye’de Özel Sermaye Sonları Yatırımları, seçim sonrası yatırımların gidişatı ve geleceği tartışıldı. Büyük yatırımların yanı sıra KOBİ’lere bu tür fonların bakış açısı ve nasıl onlara yatırım yapılabileceğinin üzerinde duruldu. Panele katılan yatırımcılar Türkiye’nin dinamiklerine uzun vadede inandıklarından ve söz konusu yatırımların devam edeceğini düşündüklerinden bahsettiler. Diğer yükselen pazarlara oranla Türkiye’nin önemli değerleri ve dinamik dışa dönük iş dünyası olduğunu ve bu tür yönetilen şirketlerin büyümeye devam edeceğini, özel sermaye fonlarının da bu şirketlere yatırım yaparak önemli getiriler elde edebileceklerini paylaştılar.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini 127 iş konseyi ile birlikte yürütme görevinden, DEİK ve DEİK çatısı altında 30 yıl önce kurulan Türkiye’nin ilk iş konseyi Türk Amerikan İş Konseyi’nin kuruluş serüveninden ve günümüzde yaptığı çalışmalardan bahsetti. Özel Sermaye Fonu yatırımcılarına DEIK olarak her zaman destek olmak istediklerini vurguladı.

‘Yatırımcı Türkiye’yi dikkatle izliyor’

EMPEA Başkan Yardımcısı Randy Mitchell’in Türkiye ve çevresindeki Özel Sermaye Fonları ile ilgili yaptığı detaylı sunum yatırımların ve işbirliklerinin günümüzde ulaştığı noktayı özetler nitelikteydi. Türkiye’nin özel sermaye fonlarının durumu, yatırımcı duyarlılığı ve piyasaları şekillendiren trendler, en son fonlar ve yerel fonları geliştirme yöntemleri üzerinde duran Mitchell, halihazırda Türkiye’ye olan ilginin diğer yükselen pazarların gerisinde olduğunu belirtmekle beraber, bu bakış açılarının makro ortamların düzelmesiyle çok hızlı değişiklik gösterebileceğinin altını çizdi. Türkiye’nin 10 yükselen Pazar arasında önemli bir yeri olduğunu ve dikkatle izlendiğini vurguladı.

Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları etkinliğinin bir diğer önemli konuğu ise yemeksepeti.com’un 589 milyon dolara Delivery Hero’ya satılması ile gündeme oturan Nevzat Aydın’dı. Aydın iş hayatındaki başarı hikayesini ve yolculuğunu konuklar ile paylaştı. Özel Sermaye Fonu’nun ve şirket evliliklerinin getirilerine de değinen Aydın, bu tarz yatırımların hem ülke hem de kişilere faydalarına değindi.

Kaynak: Kobipostasi.net

Özel Sermaye Fonları Güven Tazeledi | Kobipostasi.net

 

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: Globalturk Capital’in etkinliği son derece verimli geçti

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, “Cumhurbaşkanı Yardımcımızın teşrifleriyle Yatırım Ofisimizin stratejik ortaklığında gerçekleşen Globalturk Capital’in ...