Ana Sayfa / Basında / Türk Şirketler Borç Değil Sermaye İstiyor | Efektifdata.com

Türk Şirketler Borç Değil Sermaye İstiyor | Efektifdata.com

Türk Şirketler Borç Değil Sermaye İstiyor | Efektifdata.com

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, Türk şirketlerinin daha fazla borçlanma yerine sermayeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Barış Öney, IMF’nin yapmış olduğu son değerlendirmelere göre 2015 ve 2016’da Türkiye’nin %3,5-4 seviyelerinde büyüme ile dünyadaki pek çok ülkeden daha yüksek bir büyüme hızına sahip olacağının öngörüldüğünü bildirdi. Buna rağmen Türkiye’de kurumsal borcun sermayeye oranının %140’lara ulaşarak çok yükselmiş olduğunu ifade eden Öney, sermaye ihtiyacının önemini vurguladı.

Özel Sermaye Fonlarının gelmesi için yurt içi yatırım şart

Öney, “IMF’ye göre dünyada 2015 büyüme beklentisi %3,5 iken bu oranın ABD’de %3,6, EURO Bölgesi için %1,2, Japonya için %0,6, Rusya’da -%3 ve Çin’de %6,8 olması öngörülüyor. Diğer taraftan petrol fiyatlarının düşmesi sebebiyle cari açıkta ciddi bir düşüş bekleniyor. Buna rağmen 2014’te gelen doğrudan yabancı yatırımların GSYİH’ya oranı %20 civarında. Oysa Türkiye’nin sağlıklı büyümesi için bu oranın %30’lar civarında olmasının gerektiği tahmin ediliyor. Bunun için de özel sektör yatırımlarının artması, yatırımların artması için de yurt içi birikimlerin artması şart.” diyerek yatırıma duyulan ihtiyaca dikkat çekti. “Şirketlerin bankalara borçlanma oranında dünyada Brezilya ve İsrail dışında son sıralara gerilemiş durumdayken yatırımlara nasıl kaynak bulunacak?” sorusuna ise “Bu ancak şirketlere çok ciddi sermaye enjeksiyonu ile olabilir. Bunun da bugünün ortamında tek yolu yabancı stratejik ortaklıklar ve Özel Sermaye Fonlarından edinilecek finansal kaynaklardır.” diyerek cevap verdi.

Türkiye’ye yatırım için bakan Özel Sermaye Fonlarının, yapıları gereği ağırlıklı olarak şirket başına 25-45 milyon dolar aralığında yatırım yaptıklarını ve Türkiye’nin ilk 1000-2000 şirketi bir tarafa bırakılırsa bir KOBİ ülkesi olduğunu kaydeden Öney, bu rakamın önümüzdeki 5 yıllık perspektifte 10 milyon dolarlara ve hatta altına düşmesinin beklendiğini belirtti. Öney, “Hükümet ve IFC gibi kuruluşlar aslında bunun yeni yeni farkına varıp fon desteklerini ve yapılarını buna göre oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye’de bulunan 500.000’den fazla şirket içinden iyi olanlar ve bu tür sermayeleri yaratmada uzman danışmanlarla çalışanlar, bu tür kaynaklardan önümüzdeki yıllarda faydalanabilecekler.” diyerek özel sermaye yatırımlarına olan ilginin gittikçe artacağını belirtti.

Özel Sermaye Fonlarından uzman danışman olmadan kaynak yaratmak zor

Özel Sermaye Fonları için Türk şirketlerinin uzman danışmanlar yardımıyla hazır hale gelmesi gerektiğinin altını çizen Barış Öney şunları söyledi:

“Yabancıların iş yapış kültürleriyle Türk patronların iş yapış yöntemleri farklı olabiliyor. Ancak ortak uygun bir zeminde buluştuklarında ortaya başarılı sonuçlar çıktığını görüyoruz. Yeterli öz sermayesi olmayan Türk şirketleri son dönemde Özel Sermaye Fonları ve yabancı ortaklıklar konusunu daha fazla gündemlerine aldılar. Ancak önemli olan hazırlıklarını tamamlayıp yatırıma uygun hale gelmeleri gerekiyor. Bunun için de olmazsa olmaz uzman danışmanlarla çalışmaları gerekiyor. Globalturk Capital olarak bizim çalışmalarımız da yatırımcı ile uygun şirketi buluşturarak ya da potansiyel şirketi uygun hale getirerek, şirket birleşmesi aşamalarının sağlıklı şekilde sürdürülmesi ve sonrasında ortaklıkların başarı ile yürümesini sağlamaya yönelik gerçekleşiyor. 2015 ve 2016 yıllarında şirketlerin söz konusu ortaklıkları başarabilmesi için bu çalışmalara süratle başlamaları gerekiyor. Tüm hazırlıklar ve ortaklığın gerçekleşmesi günümüz konjonktüründe ortalama 18 ay sürüyor.”

Kaynak: Efektifdata.com

Türk Şirketler Borç Değil Sermaye İstiyor | Efektifdata.com

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Barış Öney Röportaj | Ekonomi Dünya Dergisi – 07.06.2021

Globalturk Capital, Kurucu ve Yönetici Ortağı ve EMPEA Türkiye Temsilcisi BARIŞ ÖNEY Yirmibeş yılı aşkın ...