Ana Sayfa / Basında / Yurt Dışına Açılmak İsteyen Firmaların Dikkatine! | Milliyet.com.tr

Yurt Dışına Açılmak İsteyen Firmaların Dikkatine! | Milliyet.com.tr

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, yurt dışına açılmak isteyen şirketlerin öncesinde yapması gereken hazırlıkları anlattı.

Yurt dışına açılmanın önemli bir konu olduğunu ifade eden Barış Öney, “Yurt dışına açılmak Türk şirketlerinin bugüne kadar çok ciddi baktıkları bir konu değil. İhracatı kastetmiyorum. İhracat Türkiye’de ciddi anlamda başarılı bir olgu. Birçok şirket küçük de olsa büyük de olsa çok ciddi pazarlara ihracat yapıyor.

Ancak yurt dışına açılımdan kasıt, yurt dışında başka ülkelerde operasyon yapma noktasına gelme. Yani gideceksiniz, Çin’de, Hindistan’da, Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde; Türkiye’de kurmuş olduğunuz operasyonu orada kuracaksınız. Bunu iki yolla yapabilirsiniz: Ya gidip o ülkede sıfırdan başlayıp yerleşeceksiniz ve bu operasyonlara başlayacaksınız ya da o ülkelere gidip sizden daha ufak şirketler bulup o şirketleri satın alarak, o ülkelerde yerleşik hale geleceksiniz.” dedi.

Yurt dışında faaliyet gösteren Turkcell, Eczacıbaşı ve Anadolu Endüstri Holding gibi şirketlerin önemli yatırımlarda bulunduklarını söyleyen Öney, bu yatırımların daha tabandaki şirketlere de yayılması gerektiğini söyledi. “Ne kadar çok Türk şirketi yurt dışına açılırsa Türkiye açısından o kadar iyi bir şey” diyen Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, “Çünkü siz Türkiye’yi dünyaya açtıkça, oradaki markalarınız dünya çapında da tanınmaya başlayınca, Türk ekonomisi açısından da bu güzel bir şey, olumlu bir şey. Artık dünya küresel olarak faaliyetini sürdürüyor. Bu yüzden sadece Türkiye’de büyümek maalesef yetmiyor” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: Milliyet.com.tr / Milliyet TV

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: Globalturk Capital’in etkinliği son derece verimli geçti

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, “Cumhurbaşkanı Yardımcımızın teşrifleriyle Yatırım Ofisimizin stratejik ortaklığında gerçekleşen Globalturk Capital’in ...