Ana Sayfa / Basında / Ortadoğu’da Yaşanan Gelişmeler Özel Sermaye Fonlarını Nasıl Etkiledi? | Milliyet.com.tr

Ortadoğu’da Yaşanan Gelişmeler Özel Sermaye Fonlarını Nasıl Etkiledi? | Milliyet.com.tr

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, özel sermaye fonlarının son yıllarda yatırım yaptığı ülkelerdeki son durumu değerlendirdi.

Özel sermaye fonlarının bugüne kadar yükselen pazarlara yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Barış Öney “Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Türkiye ve Ortadoğu pazarlarına önemli ölçüde yatırım yaptılar. Ancak son yıllarda bu pazarlarda çeşitli sıkıntılar yaşanmaya başladı.” dedi. Barış Öney “Çin uzun zamandır yüzde 10 büyüme hızıyla ciddi bir gelişme sağlamaktaydı. Fakat son yıllarda Çin’in büyüme hızı yüzde 5 seviyelerine kadar düştü. Çin’deki bu gerileme özel sermaye fonlarının yatırımlarından çıkışlarını güçleştirdi. Bu nedenle özel sermaye fonları Çin’e eski iştahla gelmiyor. Hindistan’a baktığımızda benzer sorunların orada da yaşandığını görüyoruz.” diye belirtti.

Çin’deki bu gerilemenin diğer gelişmekte olan pazarları da ciddi anlamda etkilediğini söyleyen Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney “Örneğin, Çin’de artan işçilik maliyetleri, üretimini önemli ölçüde Çin’e kaydıran Brezilya’daki maliyetleri de etkiledi. Dünya böyle birbiriyle iç içe bir hal aldı.” dedi. Gelişmekte olan ülkelerin eskisi gibi hızlı büyümeye devam edemeyeceklerini belirten Barış Öney bu tablo karşısında da özel sermaye fonlarının Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya’ya yatırım yapmaya devam etseler de eski iştahlarıyla yatırım yapmayacaklarını düşünüyor.

Kaynak: Milliyet.com.tr / Milliyet TV

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: Globalturk Capital’in etkinliği son derece verimli geçti

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, “Cumhurbaşkanı Yardımcımızın teşrifleriyle Yatırım Ofisimizin stratejik ortaklığında gerçekleşen Globalturk Capital’in ...