Ana Sayfa / Özel Sermaye Fonları / Özel Sermaye Fonları Yatırımlardan Çıkarken Ne Tür Sorunlarla Karşılaşıyor?

Özel Sermaye Fonları Yatırımlardan Çıkarken Ne Tür Sorunlarla Karşılaşıyor?

Özel Sermaye Fonları Yatırımlardan Çıkarken Ne Tür Sorunlarla Karşılaşıyor?

Özel Sermaye Fonlarının en temel özelliği, bir şirkete yatırım yapıp ortalama 5-6 yıl geçtikten sonra hisselerini satarak yatırımdan çıkmalarıdır. Yatırımdan çıkış yöntemleri, daha yatırım gerçekleşmeden, ortaklık sözleşmelerinde detaylı bir biçimde yer alır. Yatırımlardan çıkmanın 3 yolu vardır: Şirketin sahibi hisselerini geri alabilir; 3. şahıslara hisselerinizi satabilirsiniz ya da halka arz yoluyla yatırımlarınızdan çıkabilirsiniz.

Özel Sermaye Fonları son 6-7 yılda Türkiye’de 180 şirkete yatırım yaptı. Bu yatırımların yaklaşık 20-30 tanesinden başarılı bir şekilde çıkıldı. Çin ve Hindistan’da durum Türkiye’dekinden çok daha farklı. Bundan 10 yıl önce Çin ve Hindistan büyüyor, borsalar gelişiyor, sermaye piyasalarının da büyüyeceği ön görülerek yatırımlardan halka arz yoluyla çıkılabileceği düşünülüyordu. Özel Sermaye Fonları halka arz yoluyla çıkmaya yönelik yatırım yaptılar. Aradan 5-6 yıl geçtikten sonra görüldü ki; o piyasalar sandıkları kadar gelişmiş değil ve halka arz yoluyla çıkılamaz. Bugün Hindistan’da yatırım yapılan şirketlerin yüzde 65’inden çıkılamayacağı düşünülüyor. Çin’de sermaye piyasaları bir buçuk yıl kapalı kaldı. Hiçbir şekilde halka arz yapılamadı. Orası da yeni yeni açılıyor.

Çin ve Hindistan’da halka arz yapılamaması, yatırımdan çıkış için diğer seçenekleri gündeme getiriyor. Ya hisseleri şirketin sahibine satacaksınız ya da 3. şahıslara. Şirketin sahibi de hisselerinizi almak istemezse geriye tek seçenek kalıyor. Bu durumda şirketinizi 3. şahıslara iyi bir değerle satabilmeniz için şirketinizin iyi bir durumda olması gerekiyor. Bunun için de satış tarihinden en az bir yıl öncesinde kurucu ortak, genel müdür ve yöneticilerin süreci çok iyi planlaması ve yönetmesi lazım. Globalturk Capital bu noktada uzmanlaşıyor. İçinde Özel Sermaye Fonu olan bir şirketin satışı, herhangi bir şirket satış işleminden çok daha farklı ele alınması gereken bir satış. İçinde çok farklı süreçleri barındırıyor. Bu süreç; işlerin planlanması, iletişim, aile psikolojisi yönetimi gibi farklı boyutları kapsıyor.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi