Ana Sayfa / Özel Sermaye Fonları / Bir Dönem Hızlı Yükselen Çin, Hindistan, Brezilya Eski Cazibesini Yitiriyor mu?

Bir Dönem Hızlı Yükselen Çin, Hindistan, Brezilya Eski Cazibesini Yitiriyor mu?

Bir Dönem Hızlı Yükselen Çin, Hindistan, Brezilya Eski Cazibesini Yitiriyor mu?

Özel Sermaye Fonları bugüne kadar yükselen pazarlara yoğun ilgi gösterdi. Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Türkiye ve Orta Doğu pazarlarına önemli ölçüde yatırım yaptılar. Ancak son yıllarda bu pazarlarda çeşitli sıkıntılar yaşanmaya başladı.

Çin uzun zamandır yüzde 10 büyüme hızıyla ciddi bir gelişme sağlamaktaydı. Fakat son yıllarda Çin’in büyüme hızı yüzde 5 seviyelerine kadar düştü. Çin’deki bu gerileme, Özel Sermaye Fonlarının yatırımlarından çıkışlarını güçleştirdi. Bu nedenle Özel Sermaye Fonları, Çin’e eski iştahla gelmiyor. Hindistan’a baktığımızda benzer sorunların orada da yaşandığını görüyoruz.

Çin’deki gerileme, diğer gelişmekte olan pazarları da ciddi anlamda etkiledi. Örneğin, Çin’de artan işçilik maliyetleri, üretimini önemli ölçüde Çin’e kaydıran Brezilya’daki maliyetleri de etkiledi. Dünya böyle birbiriyle iç içe bir hal aldı.

Gelişmekte olan ülkeler eskisi gibi hızlı büyümeye devam edemeyecekler. Bu tablo karşısında da Özel Sermaye Fonları; Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya’ya yatırım yapmaya devam etseler de eski iştahla yatırım yapmayacaklar.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi