Ana Sayfa / Özel Sermaye Fonları / Girişim Sermayesi Fonları İçin Yeni Fırsatlar Doğabilir

Girişim Sermayesi Fonları İçin Yeni Fırsatlar Doğabilir

Girişim Sermayesi Fonları İçin Yeni Fırsatlar Doğabilir

Girişim sermayesi, Türkiye’ye ilk olarak 1995 yılında geldi. 2004 yılında AB’ye katılım müzakerelerinin başlayacağı tarihin belirlenmesiyle de hız kazanarak artış gösterdi. Geçen sürede 15 milyar dolar civarında girişim sermayesi fonu ülkemize gelerek, yaklaşık 180 şirkete yatırım olarak girdi.

Girişim sermayesi 180 şirkete yatırım yapmış olsa da; bu sayı, yatırım yapmak üzere incelenen şirket adedinin sadece yüzde 3’üne karşılık geliyor. Bu verilerden şunu anlıyoruz ki; Girişim Sermayesi Fonlarından yatırım almak o kadar da kolay bir iş değil.

Girişim sermayesi şirketlerinin yatırım yapmak için çok fazla şirketi incelemelerine rağmen çok az şirkete yatırım yapmasının birçok nedeni var. Öncelikle bu fonlar, şirket başına en az 15-20 milyon doların üzerinde yatırım yapmak istiyorlar. Yani büyük şirketlere yatırım yapmak istiyorlar. Bu kritere göre, Türkiye’nin en büyük 2 bin ya da 3 bin şirketine bakmak durumundalar. İlk 2-3 binde yer alan şirketler de bu fonlara çok fazla ihtiyaç duymuyor çünkü farklı kanallardan gerekli ihtiyaçlarını finanse edebiliyorlar.

Girişim sermayesinin yatırım yapmasını zorlaştıran bir diğer neden de şirket değerlemeleri. Son yıllarda Türk şirketlerinin performansı hayli arttı. Buna bağlı olarak da birçok şirket kendi değerini yüksek belirlemeye başladı. Bu durum, girişim sermayesinin yatırımlarını zorlaştıran konulardan biri.

Türkiye’de, finansman ihtiyacı olan çok fazla şirket var. Girişim sermayesine ihtiyaç duyan küçük ve orta ölçekli 500 bin şirket mevcut. Asıl ihtiyaç bu tarafta ama Girişim Sermayesi Fonları da bu şirketlere ağırlıklı olarak küçük olduklarından pek sıcak bakmıyor.

Girişim Sermayesi Fonları için yeni fırsatlar doğabilir!

Ülkemizde yaşanan son gelişmeler, Girişim Sermayesi Fonları için yeni fırsatlar yaratabilir. Özellikle 2014 yılındaki gelişmelerden dolayı şirket değerleri düşecektir. Faizlerdeki artışlar da kredilerde daralmaya yol açabilir. Bu durumda, Türk şirketleri daha makul değerler ile girişim sermayesi fonlarına sıcak bakabilir.

Hisse satışları ne zaman yapılmalı?

Girişim Sermayesi Fonları, işin kaidesi gereği bir şirkete yatırım yaptıktan 5-7 yıl sonra hisselerini bir başka yatırımcıya satıp çıkmak durumunda. Hisse satacak olan girişim sermayesi şirketleri için en uygun zaman, 2014’ün son çeyreğinden sonra olabilir. Bu nedenle, şirketlerin bir an evvel hazırlıklara başlamaları gerekiyor çünkü hazırlıklar uzun bir zaman dilimine yayılıyor. 2014’ün son çeyreğine kadar hazırlıklarını tamamlayan şirketler, hisselerini iyi alıcılara satarak çıkabilirler.

Yazar: Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney, yatırım öncesi ve sonrası yönetim, halka arz, şirket satınalmaları, CEO, CFO, yönetim kurulu üyesi, yatırım bankacısı, kurumsal finansman danışmanı, stratejik/uluslararası iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi ve mühendis olarak 28 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevdet Yılmaz: Hedefimiz Yatırımın Kalitesini Artırmak – Hürriyet Gazetesi