Home / Events / Mehmet Şimşek Talks About Structural Reforms at the Uludağ Economic Summit

Mehmet Şimşek Talks About Structural Reforms at the Uludağ Economic Summit

Mehmet Şimşek Talks About Structural Reforms at The Uludağ Economic Summit

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünyanın çok değişik ve karmaşık bir süreçten geçmekte olduğundan bahsetti. 2015 Kasım ayında gerçekleştirilen G20 Zirvesi sonrasında mali istikrarın korunması gerektiği, enflasyonun önemsiz olduğu ve yapısal reformun gerekliliği mesajlarının ortaya çıktığına değinen Şimşek, “Özellikle yapısal reformalar üzerinde odaklanmalı, kısa vadeli sonuçlara değil büyük resme bakmalı, satır aralarını iyi okumalıyız.” dedi.

Son 10 yılda Türkiye’de iyi şeylerin yapıldığı ancak daha çok yol alınması gerektiğini belirten Şimşek, Türkiye’nin OECD içinde gelir dağılımını iyileştiren iki ülkeden biri olduğu ayrıca sağlık ve eğitim alanında iyi bir performans gösterdiğinin de altını çizdi. Geçen sene bütçesini sağlayan ve sıfır bütçe açığı veren Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda Avrupa’yı yakalama hedefi olduğunu söyledi.

Şimşek, “Türkiye’de tasarruflar küçük. Büyüme için tasarrufların artırılması lazım. Bu sayede Türkiye’nin risk primi ve dolayısıyla faizleri daha düşük olabilirdi.” dedi. Kendilerinin kamuda tasarruf yaptıklarını ve başarıya ulaştıklarını söyleyen Şimşek, vatandaşın da aynı şekilde tasarruf yapmalarını beklediklerini belirtti.

“Türkiye’de şirket sayısı 5 binden 47 binin üzerine çıktı. Bu rakam neden 200 bin olmasın?” diyen Şimşek, daha çok yabancı doğrudan yatırım çekilmesi için yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi

Konuşması sırasında eğitimle ilgili yeni alınan bir karardan da bahseden Şimşek, devletin OSB dışındaki özel meslek liselerine de öğrenci başına destek vereceği kararını aldıklarını dinleyicilerle paylaştı.

Özellikle son dönemlerde artış gösteren terör olaylarının hedefinin ülkedeki reform hareketlerini engellemek olduğundan bahseden Şimşek, bu tür olaylara taviz vermeyip aynı yolda ilerlemeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Mehmet Şimşek, reform programlarının 3 ayağı olduğundan bahsetti. Bunları şu şekilde sıraladı:

  1. Mikro sektörel reformlar (25 program, verimliliği artırmak, rekabetçi hale gelmek, sermaye piyasalarının derinleşmesi)
  2. Yapısal makro reformlar (ARGE reformları, eğitim reformu, yolsuzlukla mücadele, patent reformu gibi)
  3. AB yapısal dönüşüm programı.

Sözlerine son olarak bu reformlar için büyük çaba sarfettiklerini  ve AB çıpasına ihtiyacımız olduğunu belirten Şimşek, konuşmasını sonlandırdı.

About Barış Öney

Barış Öney
Barış Öney has over 28 years of worldwide and diverse experience in pre and post investment management, M&As, IPOs and strategic advisory as a CEO, CFO, board member/advisor, investment banker, corporate finance advisor, strategic/international business development manager and as a project manager and engineer.

Check Also

Interest from Global Capital Funds in Türkiye is On the Rise – Nasıl Bir Ekonomi Newspaper

Comments are closed.